Lana Stošić

Kako se boriti s diskriminacijom u školama?

Autor:

Srpsko obrazovanje puno je diskriminacije i potrebno je unaprediti i ojačati organizacije civilnog društva koje će doprineti da taj problem postane vidljiviji i da se reši na pravi način.

2
A- A A+

Kako se boriti s diskriminacijom u školama? Foto: Lana Stošić, MONDO
Dok su vrata učionice bila skroz zatvorena, niko nije znao šta se dešava unutra, pa ni sami roditelji. Ali, zahvaljujući socijalnoj inkluziji i organizacijama civilnog društva sada je moguće proviriti unutra, kažu učesnici skupa "Civilno društvo je važno!" u beogradskom Medija centru.

Ekspertkinja u oblasti inkluzivnog obrazovanja Milena Jerotijević rekla je da se u srpskom obrazovanju mnoge stvari rade na štetu učenika.

Gigant – srpski obrazovni sistem

U našem obrazovnom sistemu ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, 40.000 odeljenja, 70.000 zaposlenih, 110.000 učenika u jednoj generaciji. Taj sistem je ogroman i glomazan, postavljen tako da su odnosi unutar njega simetrični, rekla je Jerotijević.

"Veliki problem našeg obrazovanja je što nema sklada između onoga što čini obrazovni sistem i šta za njega drugi čine. Glas onog ko je na poziciji manje moći ne čuje se i to je odlika obrazovnog sistema. Naš obrazovni sistem karakteriše da se osnovna aktivnost odvija u 'crnoj kutiji'", ocenila je Jerotijević.

Kako kaže ekspert za inkluzivno obrazovanje, zaposleni su ljuti i na učenike i na roditelje.

Na učenike su ljuti jer su "nezainteresovani", a na roditelji zato što su "zahtevni".

"I ne mogu biti zainteresovani kada je taj sistem odavno prevaziđen", istakla je Jerotijević i dodala da je kod nas 44 odsto ljudi nepismeno, kao i da obrazovni sistem u Srbiji treba znatno unaprediti i uspostaviti bolju saradnju učenika, roditelja, nastavnika i organizacija civilnog društva.

Ona je ocenila i da većina nastavnika u Srbiji nema dobar nivo obrazovanja.

"Naši 15-godišnjaci su godinu, dve iza proseka u odnosu na svoje vršnjake iz drugih zemalja i to je zaista loš podatak. Međutim, u našem obrazovanju ima još uvek diskriminacije, ali nema one najdramatičnije kao što je da dete ne može da se upiše u školu", kazala je ona.

Ona je istakla da su Srbiji potrebni mehanizmi uz pomoć kojih bi mogli da pratimo šta se sve dešava u obrazovanju. "Ako to ne uradimo imaćemo problem sa diskriminacijom, ali i sa kršenjem ljudskih prava", istakla je Jerotijević.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da je diskriminacija u Srbiji dosta zastupljena kod mladih i dece, ali da je najviše pritužbi tokom 2013. godine bilo u oblasti obrazovanja.

"Od 2010. godine povećava se broj pritužbi koje Povereniku dostavljaju organizacije civilnog društva. Tokom 2013. bilo je 19,8 odsto pritužbi civilnog društva, a u prvih nekoliko meseci 148 pritužbi", dodala je Petrušić.

Ana Milenić iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekla je da će EU nastaviti da pomaže državi da se bori sa siromaštvom.

"Socijalna inkluzija se nalazi među prioritetima Vlade i ona mora biti usmerena prema deci i adolescentima, zato će Evropska unija nastaviti da podržava projekte o inkluziji", kazala je Milenić.

Povezano

Sve vesti