Uksršnja trpeza je bogata i raznovrsna, a dominiraju ukrašena jaja i jela od jagnjećeg mesa.
Jagnjeća kisela čorba
Potrebno:
- 500 g jagnjetine
- 2 šargarepe
- 1 peršunov koren
- Pola celerovog korena
- Glavica crnog luka
- Jedna i po kašika brašna
- Biber u zrnu, so
- Žumance
- Šoljica pirinča
- Pola čaše kisele pavlake
- Kašika soka od limuna ili malo sirćeta
- Peršunov list
- Šoljica ulja
- Malo tucane paprike
Priprema:
Meso isecite i stavite u vodu da se kuva. Kad provri, malo smanjite temperature šporeta, dodajte očišćenu zelen, luk, biber i so. Kuvajte sve dok meso ne postane meko. Jagnjetina je ukusna kada se na dodir dovaja od kostiju. Izvadite meso i procedite supu. Vratite je na šporet, dodajte pirinač. Meso odvojte od kostiju. Dok se meso kuva napravite zapršku: propržite brašno na ulju, dodajte malo tucane paprike i sipajte u supu. Kuvajte, a nakon nekoliko minuta probajte da li treba još da se posoli. Skinite sa šporeta, dodajte žumance umućeno sa pavlakom i limunovim sokom ili sirćetom. Na kraju pospite sitno seckanim peršunovim listom.
Jagnjetina pečena u foliji
Potrebno:
- 2 kg jagnjetine od prednjeg dela
- so, ulje
Prirpema:
Posolite meso, premažite ga uljem i stavite u posudu za pečenje. Sipajte čašu vode. Poklopite posudu folijum tako da vazduh ne može da prodre unutra i sve stavite u zagrejanu rernu. Pecite na umerenoj temperaturi oko dva sata. Kada otvorite foliju, ako je meso meko, skinite foliju i premestite posudu za pečenje na gornju šipku u rerni. Pecite dok meso ne porumeni. Služite uz bareno ili grilovano povrće, sveže salate, mlad luk, rotkvice ili ljute paprike.