Fonet

Hrišćanski glavari u Jerusalimu ujedinjuju pastvu

Autor:

Pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da će njegov sastanak sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom ovog meseca u Jerusalimu doprineti okončanju desetovekovne podele između dve crkve.

8
A- A A+

Susret patrijarha Vartolomeja i pape Franje je planiran za 25. i 26. maj, kao podsećanje na istorijski razgovor njihovih prethodnika pre pet decenija, čiji je cilj bilo pokretanje dijaloga o okončanju podela iz 1054. godine, javlja AFP.

Našim susretom i molitvama ćemo reći da nam je namera da radimo na jedinstvu i pomirenju hrišćanstva, izjavio je patrijarh Vartolomej.

Papa Pavle VI i patrijarh Atenagoras su 1964. razgovarali u Jerusalimu, što je bio prvi susret poglavara dve crkve posle više od 500 godina.

Patrijarh Vartolomej je konstantovao da je put ka jedinstvu i dalje dug, ali da odluka pape Franje da prihvati poziv da ga poseti u Jerusalimu pokazuje želju da se podele okončaju.

Kada će se i kako to dogoditi - ne znamo. Samo bog zna, rekao je patrijarh Vartolomej.

Ovo neće biti prvi susret Vartomoleja i pape Franje, jer je vaseljenski partijarh prisustvovao papinom ustoličenju, kao prvi iz istočne crkve od raskola.

Povezano

Sve vesti