• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreno 59. Sterijino pozorje

Izvor Tanjug

U SNP-u u Novom Sadu večeras je otvoreno 59. Sterijino pozorje, besedom glumca Nebojše Dugalića i predstavom "Unosno mesto" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, rađenoj prema tekstu Aleksandra Ostrovskog u režiji Egona Savina.

Taj najznačajniji domaći pozorišni festival počeo je minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su proteklih dana pogodile našu zemlju.

Stoga je i Dugalić, pre nego što se besedom naslovljenom. Umesto otvaranja, a u ime trajne otvorenosti obratio publici u prepunoj velikoj dvorani SNP-a, rekao da posle svih ovih nemilih događaja, teško da bi u svemu mogli da se prepoznamo, osim u onoj večnoj hamletovskoj  ostalo je samo ćutanje.

Kako se ovo Sterijino pozorje održava u znaku važnih jubileja, 450 godina od rođenja Ssekspira, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i veka od početka Prvog svetskog rata, Dugalić je na početku svog govora podsetio na nemerljivo nasleđe koje su nam ostavili slavni engleski dramatik i naš veliki dramatograf.

Ne možemo a da se ne upitamo kakvi smo, mi danas, dužnici njihove ostavštine, tog nemerljivog nasleđ, kazao je Dugalić i na pitanje koje postavlja, zašto smo dužnici a ne naslednici, odgovorio da je to zato što nije moguće biti istinski naslednik onoga čemu se nikada ne možemo dovoljno odužiti.

A da bismo uopšte naslednici postali, moramo se najpre naučiti da dugujemo, ne bismo li se, kroz nauk dugovanja, i nasledništva, možda, udostojili, rekao je Dugalić koji je i član žirija 59. Sterijinog pozorja.

Osim dramskog dela kojim je počelo Pozorje, na festivalu koji će trajati do 3. juna, u selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno još osam predstava, dok će u Međunarodnom programu Krugovi publika moći da vidi tri dramska dela.

Selektor 59. Sterijinog poizorja je Igor Bojović a o Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u kojem su, osim Dugalića i reditelj Ljuboslav Majera (predsednik), dramaturg Boban Jevtić, rediteljka Anđelka Nikolić i književnik Slobodan Tišma.

Na zatvaranju festivala će Gradsko dramsko kazalište Gavela iz Zagreba, u čast nagrađenih, izvesti predstavu "Zločin i kazna", radenu po istoimenom romanu Fjodora Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena.

Na Sterijinom pozorju biće i niz pratećih programa, među kojima du 14. Međunarodni trijenale "Pozorište u fotografskoj umetnosti" i 55.

Izložba likovnih radova dece i omladine a u okviru Pozorja mladih biće izvedene predstave studenata akademija u regionu.

Direkcija Sterijinog pozorja ranije je saopštila da će, zbog katastrofalnih poplava u našoj zemlji, programi festivala biti prilagođeni okolnostima i realizovani u korist umetnosti i kulture.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE