• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za poplave smo dobili 115 miliona i dobre kredite

Izvor Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da su od 995 miliona evra sa Donatorske konferencije 115 miliona čiste donacije, a ostalo povoljni zajmovi.

Povoljni zajmovi na Donatorskoj konferencijiponuđeni su od EBRD-a; Svetske banke, Evropske investicione banke, Banke Saveta Evrope, japanske vlade.., a kakvi su zajmovi u pitanju, odnosno da su "veoma blizu donacija", Blagojević ilustruije primerom japanskog kredita.

"Japanska vlada odobrila je Srbiji posebno povoljan zajam od 40 miliona evra, s kamatom od 0,01 odsto, uz rok otplate od 40 godina, s periodom počeka za otplatu kredita 10 godina", rekao je Blagojević za "Politiku".

Ovaj kredit Vlada će prvi razmatrati a tu je i povoljan kredit Svetske banke, kao i hitan zajam od 120 miliona evra za obnovu koji možemo već sad da trošimo.

Iz predpristupnih fondova EU

Blagojević kaže i da su, od 115 miliona evra donacija, 80 miliona evra sredstva iz pretpristupnih fondova, i to nepotrošena sredstva iz 2012. u iznosu od 30 miliona evra i 50 miliona evra namenjenih za ovu godinu, koja će iz namena za koje su odobrena biti preusmerena za obnovu zemlje.

 "On podrazumeva da nam se pare potrošene iz budžetskih ili drugih izvora kasnije biti nadoknađene", naveo je Blagojević, posle donatorske konferencije održane u Briselu.

Blagojević je dodao i da se, takođe, mogu preusmeriti i postojeći zajmovi Svetske banke za puteve koji su već uračunati u postojeća zaduženja države, što znači da ne bi povećavali iznos javnog duga.

"Naše istinsko ograničenje u trošenju prikupljenih 995 miliona evra za otklanjanje posledica poplava neće biti nedostatak projekata, već visina naše zaduženosti u inostranstvu", izjavio je Blagojević.

Blagojević je ocenio da je dobro i pohvalno za Srbiju to što joj je na donatorskoj konferenciji stavljeno na raspolaganje gotovo milijardu evra, što je za oko 200 miliona evra više nego što je dobila Bosna, iako ona za 200 miliona evra ima veću štetu od poplava.

Blagojević je rekao i da je EBRD, u nastojanju da pomogne Srbiji kako bi se oporavila od poplava, izrazila spremnost da poveća i preusmeri sredstva dodeljena javnom i privatnom sektoru u Srbiji i potvrdila da će od sada do 300 miliona evra biti dostupno za obnovu u javnom sektoru.

Pored toga, sredstva u visini do 100 miliona evra namenjena malim i srednjim preduzećima u Srbiji biće dostupna iz Fonda za razvoj opštinske infrastrukture i mogu biti iskorišćena u oblastima pogođenim poplavama", rekao je Blagojević za "Politiku".

DEVENPORT: SRBIJI KAO DA JE VEĆ ČLAN EU

Da su donacije stigle praktično samo iz EU potvrdio je i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

On je istakao da je donatorska konferencija potvrdila 80 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji iz IPA fondova, a do kraja godine biće još novca iz Fonda solidarnosti EU.

"Izdvojili smo iz IPA fondova 30 miliona evra za ovu godinu i još 50 miliona iz dodatnih IPA fondova, ali to verovatno neće biti sve", rekao je Devenport za RTS.

On je naveo da Srbija odmah može da računa na 30 miliona od tih 80 miliona evra.

Devenport je rekao da je reč o pristupu Srbije kao zemlje kandidata za članstvo EU, koja ima pravo pristupa Fondu solidarnosti isto kao da je već članica EU.

On je istakao da je veoma pozitivna poruka to što je ovo bila zajednička donatorska konferencija za BiH i Srbiju.

"Mislim da je Srbija na veoma profesionalan način stavila svoje potrebe na bazi procene štete, koju smo radili zajedno sa kolegama iz Svetske banke, UN i EU", rekao je Devenport.

Devenport je precizirao da će obnova biti vršena u tri oblasti - infrastruktura na nivou opština, poljoprivreda i obnova privatnih kuća.

"Biće potpisano još ugovora sa partnerima, sa agencijama, nevladinim organizacijama, agencijama UN koje imaju ogromno iskustvo u ovoj oblasti. Želimo da svi počnu da rade odmah", rekao je Deveport.

On je istakao da će EU vršiti kontrolu trošenja sredstava u saradnji sa kolegama u strukturama koje su stvorene u Vladi Srbije.

Na anketu MONDA "Da li smo dobili dovoljno para za obnovu zemlje" možete glasati OVDE.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Loki

Sad kad si dobio lovu,daj malo meni(poplavljenom obrenovčaninu),da koliko toliko sredim svoju kuću,ili ćeš tako da pričaš o donacijama do kraja godine.

лени

Банана република Србија

Јадни оловни војник

Дакле, од 115 милиона "донација", 80 нам свакако следује и да није било поплаве били би искоришћени. То је ваљда цена за Косово, распродаје предузећа у бесцење, довлачење њихових банака које извлаче огроман капитал из земље и за спровођење других њихових интереса...Из овога следи да је правих донација заправо 35 милиона евра. Рачуница јасна као дан. Све остало су кредити и то јасно и гласно реците, немојте да лажете и мажете.

special image