Kažu da i najnespretnija domaćica može da napravi kajganu ili jaje na oko. Ok, može, ali ona koja pročita ove savete postaće majstor za jaja.
Hlađenje kuvanih jaja Ukoliko ne želite da kuvano žumance ima zelenu boju, a celo jaje miris sumpora, jaja stavite u hladnu vodu i kuvajte na najjačoj temperaturi. Kada voda provri, poklopite posudu, sklonite sa šporeta i ostavite tako 15 minuta. Jaja pre ljuštenja ostavite deset minuta u hladnoj vodi, savetuje Majkl Rolman, autor knjige "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient". Prženje u pravom tiganju Tiganj od nerđajućeg čelika je sjajan za pripremu jela od mesa i povrća, ali ne i od jaja. Iako koristite puter ili ulje, velike su šanse da će se jaja zalepiti za dno tiganja, a to znači da nećete dobiti savršeno "jaje na oko". Umesto toga, koristite tiganje sa neljepljivim dnom, a za bolji ukus dodajte dve kašike putera. Nemojte dodavatisirće prilikom poširanja Ako volite poširana jaja, ovo je osnovno pravilo koje morate usvojiti - ne dodajte sirće u vodu u kojoj poširate jaja. Umesto toga, sirovo jaje pre kuvanja stavite u kašiku i nežno ga spustite u kipuću vodu. Nakon što se skuva izvadite ga, stavite na papirni ubrus da se ocedi pre serviranja. Ne pecite kajganu na najjačoj vatri Kako bi kajgana bila "svilenkasta" i sočna, pecite jaja na srednje jakoj vatri. Takođe, za najbolju kajganu potrebno je da umutite jaja pre stavljanja u tiganj. Kajgana je savršeno pečena kada su dve trećine jaja krute, a trećina pomalo tečna. Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.