• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvono za uzbunu u evrozoni

Nemačka, Francuska i Italija nisu uspele da ostvare privredni rast tokom proleća. Glavni uzroci negativnog kretanja mogu biti geopolitičke tenzije zbog ukrajinske i bliskoistočne krize. Nemačka tvrdi da nema mesta panici.

Od početka aprila do kraja juna bruto domaći proizvod Nemačke se smanjio za 0,2 odsto, pre svega zbog manjeg izvoza i investiranja. Berze su reagovale padom, kao i evro, ali, kažu, nema razloga za paniku.

"Moramo biti pažljivi, jer će se svaka loša vest odmah negativno odraziti na berzanski indeks. Ali tržište je sada relativno stabilno i u stanju je da se oporavi. Ekonomska situacija je prethodnih meseci bila odlična i Nemačka može da se nosi s krizom bolje od drugih", rekao je analitičar Fidel Helmer, a prenosi portal RTS.

Trenutno se analizira šta su glavni uzroci negativnog kretanja - da li samo geopolitičke tenzije zbog ukrajinske i bliskoistočne krize ili ne štima nešto drugo, jer uticaj međusobnih evropskih i ruskih sankcija još nije u punom zamahu.

"Ne znači da će oporavak odjednom krenuti unazad, ali ipak znači da bi nemačka ekonomija kao najmoćnija i kao najveći ruski partner mogla da pretrpi teži udarac nego drugi", smatra analitičar Jan Lambregts.

Nemački analitičari nabrajaju da na ekonomska kretanja utiču, između ostalog, neizvesnost energetske politike i promene uslova za penzionisanje i minimalne zarade.

Međutim, zvono za uzbunu se čuje širom evrozone, jer osim Nemačke, nema rasta ni u Francuskoj, a Italija je od 2008. godine treći put u recesiji.

Analitičari kažu da će možda biti treća - sreća, pa će italijanska ekonomija iz ove recesije najzad dobiti putokaz za reforme.

"Čini mi se da premijer Mateo Renci pokušava da udari na prava mesta - reforma tržišta rada bi pomogla da ekonomija postane konkurentnija u evropskim razmerama", kaže analitičar Vil Hobs.

Francuski bruto domaći proizvod stagnira već dva tromesečja, pa nova ekonomska kretanja ne daju odgovor ni na pitanje šta je bolje: rast ili štednja, pošto su se Rim i Pariz uglavnom zalagali za politiku rasta, dok je Berlinu prioritet štednja.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

To su ozbiljne ekonomije i sigurno će biti posledica po njih, jer je Rusija najveći partner! A, mi? Nismo nikad ni imali ekonomiju, uvek od danas do sutra!

pedja

Kod njih uzbuna kad ne ostvare privredni rast... Onda kod nas sirene za uzbunu treba da sviraju bez prestanka jedno trideset godina unazad.

PEDJA

@pedja Bravo, imenjace! Pravo u centar!

special image