• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jagma za keš kreditima u 2014.

Izvor Tanjug

Svaki veći trošak građani Srbije pokrivaju keš kreditom, a od početka godine banke su odobrile 11,6 milijardi dinara na ime ovih pozajmica, što njihov iznos čini većim od ukupno odobrenih stambenih kredita u istom periodu.

Keš krediti su najpopularniji bankarski zajam i u proseku iznosi 3.000 evra, dok se iznosi stambenih kredita krećeu od 50.000, 70.000 evra, pa i više.

Banke su, prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS), na ime stambenih kredita, od početka godine do kraja jula, odobrile 6,58 milijardi dinara, dakle pet milijardi dinara manje od ukupnog iznosa keš pozajmica.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ovakav trend objašnjava slabom kreditnom sposobnošću građana.

"Oni koji ispunjavaju uslove, mahom su već uzeli stambene kredite i zato sada stagnira tražnja za tim pozajmicama. S druge strane, keš krediti služe za situacije kada imate trenutni finansijski problem, veliki minus po kreditnim karticama, dozvoljeni minus... Onda građani nastoje da sve to prepakuju u jedan keš kredit", rekao je Grubišić Tanjugu.

U Rajfajzen banci podsećaju da u bankarskom sektoru trenutno "traje" sezona keš kredita, jer su oni najtraženiji od marta do kraja avgusta.

"U sezoni smo davanja i odobravanja gotovinskih kredita, a građani ih mahom traže za adaptaciju prostora, školarine, turističke aranžmane, kupovinu automobila. Ovakve pozajmice im odgovaraju i zato što ih banke odobravaju po jednostavnim procedurama.

Recimo, potrebno je samo doneti banci zahtev za kredit i u roku od 24 sada kredit će biti odobren, a sredstva će biti na računu klijenta", rekla je Tanjugu direktorka Sektora za prodaju stanovništvu u toj banci Jelena Aksić.

Aksić tvrdi da su keš dinarski krediti popularniji od onih indeksiranih u evrima, kako kaže, zbog zaštite od promene kursa.

"Mi u ponudi imamo dinarske kredite sa fiksnom kamatnom stopom, gde je glavna prednost što su mesečne rate jednake kroz ceo period otplate. Ipak, građani najčešće traže keš kredite gde je kamata vezana za referentnu kamatu belibor. To možemo da objasnimo time što vrednost belibora konstantno pada", kazala je ona.

Prema njenim rečima, prosečni iznosi keš kredita koje građani traže kreću se od 2.500 do 3.000 evra, a prosečan rok otplate je četiri i po do pet godina.

Za prosečan iznos kredita i rok otplate, recimo, u Sosijete ženeral banci, građani bi mesečno na ime rate trebalo da odvoje 4.782 dinara. Rata bi iznosila toliko u slučaju da se opredele za kredit indeksiran u evrima, na iznos od 200.000 dinara, na rok otplate od pet godina i uz efektivnu kamatu od 20,95 odsto.

Prema podacima UBS ukupan dug građana po osnovu keš kredita na kraju jula je iznosio 201,23 milijarde dinara, po osnovu potrošačkih oko 25 milijardi, a po osnovu stambenih 346,22 milijarde dinara.

Ukupna zaduženost građana po osnovu svih kredita, prema podacima UBS, na kraju jula je iznosila 639,65 milijardi dinara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image