Glavni suvenir sa letovanja u Turskoj je ratluk. Evo kako da ga napravite sami i osetite se, barem malo, kao da ste u Bodrumu, Kušadasiju, Marmarisu, Alanji, Fetijama i ostalim popularnim turskim letovalištima.
Potrebno: - 750 gr šecera - 350 ml vode - 125 gr gustina - 1 limun - Po želji: šaka seckanih oraha, badema, pistaća, karamelizovanog voća ili kašičica cimeta - Kašika ulja - 200 gr šećera u prahu za posipanje ratluka ili 300 gr kokosovog brašna Priprema: Kristal šećer prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Dodajte gustin rastovren u čaši vode, i nastavite sve da kuvate. Obavezno mešajte, a ratluk je gotov kada počne da se odvaja od zidova šerpe. Ukoliko želite, možete da dodate šaku iseckanih, krupnije ili sitnije, oraha, pistaća, badema, lešnika... Masu sipajte u pleh koji ste namazali uljem ili obložili papirom za pečenje. Ostavite da se skroz ohladi, a potom isecite kocke ili romboide i svaki komad uvaljajte u prah šećer, kojem možete dodati i malo vanile, ili u kokosovo brašno. Preporučuje se da nož sa sečenje ne bude reckav, a možete i da ga namažete uljem, kako bi komadi bili precizno i uredno isečeni. Ratluk se služi uz kafu, najbolje prvu jutarnju ili onu nakon ručka. Slaže se i uz čaj, ali ga onda nemojte dodatno zaslađivati. Veoma je kaloričan i nemojte preterivati, čak i ako niste na dijeti jer ima mnogo šećera. Tek nekoliko kockica dnevno, kada imate potrebu da se malo zasladite.