• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspert: Opasno kasnimo sa nabavkom struje za zimu

Izvor Tanjug

Stručnjak za tarifne sisteme u energetici Slobodan Ružić ocenio je da se ozbiljno kasni sa nabavkom električne energije za zimu i upozorava da svako dalje čekanje poskupljuje nabavku struje.

"Činjenica je da će Srbiji nedostajati značajne količine električne energije tokom zime i svako čekanje nas uvodi u veće probleme, jer se mogu pojaviti i drugi kupci električne energije u regionu, a kako dolazi zima i povećanje potrošnje, rastu i cene. Sa tom aktivnošću se ozbiljno kasni", ocenio je Ružić Tanjugu.

Srbija ima manjak električne energije, kako tvrdi, sigurno zaključno sa februarom sledeće godine, pa bi odmah trebalo nabaviti struju za ceo taj period.

Upitan od koga bi Srbija mogla da uvozi električnu energiju, on je rekao da bi u neposrednom okruženju to mogla da bude Bugarska, ali da će s obzirom na količine električne energije koje su potrebne, EPS najverovatnije kupovati struju od više proizvođača i trgovaca.

UVOZ UGLJA – NEREALNA PRIČA

On kaže da nisu realne najave da se nedostajuće količine struje mogu nadomestiti uvozom uglja iz regiona.

"Takve najave iza sebe imaju verovatno ideju da je jeftinije kupiti ugalj pa proizvoditi struju u našim termoelektranama, umesto da uvozimo električnu energiju. To bi moglo da funkciniše kada bi se ugalj koji koristimo za proizvodnju električne energije nalazio u neposrednoj blizini Srbije. Međutim, lignit (koji troše domaće elektrane) se po pravilu ne transportuje na velike daljine. Ne postoje elektrane u svetu na lignit koje koriste uvozni ugalj. Zato sto su troškovi transporta izuzetno veliki", objašnjava Ružić.

Ovaj sagovornik međutim objašnjava da postoje elektrane u svetu koje koriste uvozni ugalj, ali one koriste kameni ugalj koji je pet puta veće kalorične moći nego što je naš domaći lignit (naravno i cena je u skladu s tim).

"On može da trpi troškove transporta sa raznih krajeva sveta zato što je njegova kalorična moć jednaka kaloričnoj moći nafte. Međutim, naše termoelektrane nisu projektovane da koriste taj ugalj. One su projektovane da koriste niskokalorični domaći ugalj, i one ne mogu da koriste kameni ugalj", objašnjava Ružić.

Kada bi Srbija, prema njegovim rečima, uvozila kameni ugalj, onda bi morala da se kupi oprema za mešanje tog uglja u odgovarajućoj proporciji sa domaćim lignitom, kako bi ta mešavina mogla da se koristi u TE Nikola Tesla.

"Sve to zahteva vreme i investicije", upozorava Ružić.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da se još uvek razmatra nekoliko opcija, pri čemu je "idealan scenario da do decembra dođemo do ugljenih sistema na kopu Tamnava". Ukoliko do toga ne dođe, Antić je ostavio mogućnost uvoza nedostajućih količina uglja iz zemalja regiona, kao i da je jedna od opcija i uvoz nedostajućih količina struje.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image