• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora o minimalcu, novi sastanak u nedelju

Izvor Tanjug

Socijalno-ekonomsku savet (SES) u kojem su predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, nije danas postigao dogovor oko minimalne cene rada, a razgovore o tome će nastaviti u nedelju.

Nakon sastanka tog saveta, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin je novinarima u Vladi Srbije rekao da će sednica biti nastavljenja u nedelju, ističući da, prema zakonu do ponedeljka mora da bude doneta odluka o visini minimalne cene rada.

On je najavio da će za nedeljni sastanak SES-a, radna grupa koja će početi odmah da radi, pripremiti ekonomske pokazatelje.

"Radna grupa će raditi na još nekim detaljima novih pokazatelja u ekonomskom smislu na osnovu kojih će se odlučiti da li i koliko treba da se menja cena rada", rekao je Vulin.

Prema rečima ministra za rad, vlada do ponedeljka moram doneti odluku o minimalnoj ceniu rada.

"Ako Socijalno-ekonomski savet ne donese tu odluku konsenzusom, onda je Vlada ovlaštna da je samostalno donese", rekao je on.

Vulin je preneo da su na današnjem sastanku reprezentativni sindikati tražili višu cenu rada, a da su poslodavci tražili da ta cena nikako ne bude promenjena.

Sindikati traže da se minimalna cena rada poveća na 137,9 dinara, navodeći da to propisuje Zakon o radu, a poslodavci da cena rada ostane na 115 dinara.

"Država je saslušala i jedne i druge, mi smo rekli koliko je teško, ali naravno želimo da nastavimio razgovore i da pokušamo da dođemo do rešenja. Činjenica je da nećemo moći da zadovoljimo i jednu i drugu stranu, ali mi vodimo računa i o radnicima i da poslodavcima da bude održivo", rekao je srpski ministar za rad Aleksandar Vulin.

Lider Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak je novimarima, u izjavi koju je dao ispred Vlade Srbije, rekao da danas nije ni mogao da bude postignut dogovor, jer su sindikati jedini došli sa konkretnom cifrom do koje su stigli premenom Zakona o radu.

"Sa druge strane nisu imali nikakve cifre, već samo kritiku i vodili su polemiku sa nama", rekao je on, ističući da se o matematici ne raspravlja, već se dobijena činjenica prihvata.

"Ne možete da popravite nekoga zato što niste dovoljno matematičar. Ne možete da iz matematike prelazite u politiku, ekonomiju i socijalu kad vi hoćete. Tu smo se bitno razišli", rekao je Čanak, koji je predsednik SES-a.

Čanak je dodao da niko na sastanku nije osporio računicu sudikata, ističući da je izričito ministar finansija Dušan Vujović, rekao da je to potpuno tačna cifra, ali i da je zamolio da se održi još jedan sastanak pošto Miistarstvo finasija nije učestvovalo u pripremama.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, koji je isto davao izjavu ispred Vlade Srbije, istakao je da minimalnu zaradu ne bi trebalo još uvek povećavati zato što situacija u privredi nije ni najmanje poboljšana.

Atanacković je rekao da će UPS prihvatiti odluku Vlade i u slučaju da poveća minimanu cenu rada, ali je upozorio da to može doveti do smanjena broja zaposlenih i prelaska u sivu ekonomiju.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ekonomista

Resenje je prosto, podigne se minimalna cena rada za duplo. Ko nema i kome se ne isplati taj ce da zatvori firmu a ko ima taj cr da plati. Uzmimo npr. da pola ljudi ostane bez posla zbog toga, opet nema veze jer pola ce dobiti duplo vecu platu. A minimalna plata vuce i druge plate..tako se pospesuje ekinomija i standard. Opet npr. muz zaradjuje sada 20.000din i zena isto..jedan od njih dobije otkaz ali drugi zaradjuje 40.000 dakle isto, pa cak i oboje da dobiju otkaz sto je malo verovatno posao koji nadju ce biti placen min 40.000. Samo zakon i provera, a verujte mi poslodavci imaju sredstava..oni koji nemaju i ne treba da postije a sve jedno vuce drugo. E sad jos trebamo uzeti u obzir da pola firmi u Srbiji upravo drze bas ovi sto sastance tako da je sve generalno samo dizanje prasine oko nebitnih par dinara koji nikome nista neznace osim tim koji tako malo po malo se bogate. Svako treba da postane privatnik ti je jedino resenje!

šone

ako se poslodavcima ne isplati nek zatvaraju firme a ne na racun radnika da se bogate,realno velika vecina radnika je u privatnom sektoru na ivici egzistencije.

Deni

Lepo,baš lepo. Ako ne postignu dogovor o povećanju, nek prihvate akciju smanjenja plata onima poput Atanackovića í mase njemu sličnih. Eto, odnos plata da bude 1:3.. Meni jedna,njima 3. Ja 23,a on maximum 69 000.

special image