• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati: Kako to Vlada proračunava minimalac?

Izvor Tanjug

Unija poslodavaca najavljuje da će prihvatiti povećanje cene rada najviše za sedam odsto, koliko je najavio ministar finansija, a sindikatima nije jasno kako se došlo do te računice.

U očekivanju da Vlada Srbije donese odluku o iznosu minimalne cene rada, koja će se u Srbiji primenjivati od 1. januara naredne godine, poslodavci i sindikati ne odstupaju od svojih stavova da taj iznos može biti povećan za šest do sedam odsto, koliko je najavio i ministar finansija Dušan Vujović, odnosno da bi ona trebalo da iznosi 137,9 dinara.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je, naime, sinoć da privreda ne može da podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto, koliko predlažu sindikati.

Minimalna zarada samo 180 evra

Za prosečna 23 radna dana u mesecu, tako radnik u Srbiji može da dobije minimalac od 21.160 dinara ili 180 evra. Ovaj iznos tačno je duplo niži od iznosa minimalca u Hrvatskoj gde je najniža naknada za rad utvrđena u iznosu od 374 evra. Veći iznos minimalca obračunavaju i Mađari (341), ali i Grci. U Grčkoj je minimalna mesečna zarada 684 evra, Šaniji 753, Sloveniji 784, Franucskoj 1439, a u Luksemburgu čak 1.874. Istina za volju, u okruženju je dosta zemalja gde radnici moraju da računaju na niži iznos minimalne zarade nego u Srbiji. tako u BiH minimalac iznosi 166 evra, Albaniji 149, Rumuniji 157, a Bugarskoj 159.

 "Neko povećanje dolazi u obzir, ali ako uzmemo u obzir da je BDP pao ove godine, te kretanje ostalih plata koje su stagnantne, situaciju na tržištu rada i naše perspektive i fiskalnu konsolidaciju, mislim da bi bilo realno očekivati povećanje od oko šest, sedam odsto, ne više", rekao je Vujović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je za Tanjug rekao da predstavnici Vlade Srbije na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) prošle nedelje nisu izneli nijedan podatak o tome koliko bi minimalac trebalo da iznosi, a da su se sindikati pre svega, rukovodili onim što piše u Zakonu o radu i imajući u vidu zvanične statističke pokazatelje u zemlji.

I Sindikat industrije Srbije smatra da minimalna cena rada treba da iznosi 137,9 dinara po radnom času, kako su predložili predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" i kako predviđa Zakon o radu, a da bi svako drugo rešenje sa nižom cenom rada predstavljalo kršenje tog zakona.

"Minimalna zarada i njena visina, za svaku državu predstavlja pokazatelj stanja njene ekonomije ali i brigu celekupnog društva, da zaštiti ili uspostavi donju ili najnižu granicu vrednovanja rada. Visina minimalne zarade predstavlja onu granicu koja odvaja rad od prinudnog ili robovlasnickog rada", saopšteno je iz tog sindikata.

Inače, poslednje povećanje "minimalca" bilo je 1. aprila 2012. godine - sa 102 na 115 dinara, a sadašnja minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara na sat bez doprinosa, prema podacima koji su mediji objavili u julu ove godine, najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image