• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras počinje 48. Bitef

Izvor MONDO/Tanjug

Otvaranje u Domu omladine, u konkurenciji za glavne nagrade 13 predstava.

Međunarodni pozorišni festival 48. Bitef otvoriće večeras u Domu omladine Beograda hrvatski reditelj Borut Šeparović, čijom predstavom "A gde je revolucija stoko" u izvođenju trupe "Montažstroj" počinje glavni program.

Do 30. septembra biće izvedeno 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Selektor 48. Bitefa je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

Predstava iz Zagreba je muzičko-pozorišni performans.

Šeparović, poznat po angažovanom pristupu teatru, ispituje savremenu komodifikaciju društvenog bunta koji je iznedrio kultni rokenrol album "Paket aranžman" s početka 80-ih godina prošlog veka.

"Predstava 'A gde je revolucija, stoko?' pokazuje šta se desi kada muzici pristupimo kao opštem dobru. Govori o pravnim posledicama stava da muziku možemo međusobno deliti a da pritom niko ništa ne gubi. Profit ruši ideju bilo kakvog zajedništva, deljenja, kooperacije", izjavio je Tanjugu autor uoči beogradske premijere ove predstave.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Prošlost je sada", a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata.

Ratom se direktno bavi predstava "Front" izabrana za zatvaranje Bitefa - 30. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - nemačka produkcija u postavci istaknutog flamanskog režisera Luka Persevala, koji živi i radi u Berlinu.

U glavnom programu su i "(A)Polonia" Kšištofa Varlikovskog (Poljska), "Naš razred" Jane Ros (Litvanija), "Prošlost je sada" Korine Majer (Švajcarska), "Bojno polje sećanja 1914/2014" Hansa-Vernera Krezingera (Nemačka), "Poludela lokomotiva" Jerneja Lorencija (Slovenija), "Aleksandra Zec" Olivera Frljića (Hrvatska).

U selekciji su i regionalna koprodukcija "Grobnica za Borisa Davidoviča" u režiji Ivice Buljana, domaće predstave po dramama "Zmajeubice" Milene Marković i "Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović, "Neoplanta" Andraša Urbana i Novosadskog pozorišta, kao i scensko-teorijski projekat "Communitas na ispitu" Ane Vujanović i Saše Asentića.

Predsednica žirija biće rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri. Članovi su scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek, a iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Kompletan program i satnicu festivala pogledajte OVDE.

Posle predstava biće održavani razgovori autora i izvođača sa publikom. Moderatori su dramska autorka Milena Bogavac i rediteljka Jelena Bogavac, koja je i urednica sajta i bloga festivala.

I ove godine biće održani tradicionalni prateći programi Bitef polifonija, Bitef na filmu, kao i niz tribina.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE