• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljušte srpske ponude za privatizaciju 403 firme

Izvor Beta

Na javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća iz Srbije, stigle su 1.732 punude za 403 preduzeća, rekao je večeras ministar privrede Željko Sertić. Ubedljivo najviše ponuda iz Srbije. Niko neće 99 preduzeća.

 Pljušte srpske ponude za privatizaciju 403 firme Izvor: MONDO arhiva

Izvor: MONDO arhiva

Najveći broj ponuda za posrnula preduzeća u zemlji, dali su privrednici iz Srbije, ali su stigle i 72 ponude iz Nemačke, iz SAD stiglo je 35 ponuda, susedne Bugarske 34, iz Rusije je stiglo 26, a iz Velike Britanije 21.

Sertić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakao da je broj pristiglih ponuda bio veliko iznenađenje koje govori da je Srbija privlačna investitorima.

"Mi ćemo biti veoma realistični u sagledavanju ponuda koje moramo da uradimo u narednom periodu, kako bismo zajedno sa rukovodstvom i sindikatima uradili najbolju ponudu i plan za svako preduzeće pojedinačno", rekao je Sertić.

Za neke ulagači "ni da čuju"

"Za 99 preduzeća nije stigla ni jedna ponuda, i sigurno da od ovih 403 nije svaka ponuda kvalitetna. Ne znam trenutno koliko će preduzeća otići u stečaj, ali moramo da budemo realni da svakako postoje preduzeća koja neće moći da opstanu na tržištu", istakao je on.

Dodao je da treba biti oprezan, jer nisu sve ponude stigle samo za kupovinu firmi i njihov razvoj.

"Imamo preduzeća koja su podnela zahtev za kupovinu dela imovine, kompanije koje su zainteresovane za strateška partnerstva, ali ima i onih koji su zainteresovani za rad i ulaganje", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, najbolje se kotiraju ona preduzeća koja imaju uslova za dalji razvoj, pre svega svoja tržišta.

Sertić je podsetio da je rok za ponude istekao 15. septembra i da sada Agencija za privatizaciju ima rok od 45 dana da predloži resornom ministarstvu koje će preduzeće ići u stečaj.

Agencija za privatizaciju objavila je 15. avgusta javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća, od kojih 161 u restrukturiranju.

Na spisku za privatizaciju, bili su i nekadašnji giganti kao što su Poljoprivredna korporacija "Beograd", Poljoprivredno-industrijski kombinat "Bečej", Fabrika automobila "Priboj", Metanolsko-sirćetni kombinat "Kikinda", Azotara "Pančevo", farmaceutska kompanija "Galenika".

Javni poziv za privatizaciju se odnosio na 113 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, 83 iz oblasti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, 67 iz oblasti stručne, naučne i inovacione delatnosti, 51 iz oblasti građevinarstva, 35 iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Među njima je bilo i po 21 preduzeće iz sektora saobraćaja i skladištenja i usluge smeštaja i ishrane, kao i 16 iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, 15 iz finansijske i delatnosti osiguranja, 13 iz administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, sedam iz oblasti snabdevanja strujom, gasom i parom i šest iz sektora rudarstva.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

007

Sve je jasno kao dan. Nema potrebe da komentarišem.

bg

Ajmo, sve je dzabe, to niko ne kontrolise to su neki ljudi godinama gradili i sticali kao drustveno dobro ali sad niko nije konkretniji vlasnik od drzave, a drzava to smo sad mi...vlast..nasih 5minuta. To sve posluje sa gubicima pa treba neki stranac da kupi jer on zna da posluje. Evo obecao je da po kupovini u narednih 5god nece zatvoriti fabriku, rasprodati nepokretnosti i masine i time zaraditi na ovoj -kupovini-.

special image