• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatni vikend Mokranjca

Izvor MONDO/Tanjug

U znak sećanja na velikog kompozitora, na Kolarcu koncerti, izložbe, predavanja...

Manifestacija "Osu se nebo zvezdama" biće održana 27. i 28. septembra u Kolarčevoj zadužbini povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914).

Program organizuju Kulturni centar Beograda, Mokranjčeva zadužbina i Zadužbina Ilije M. Kolarca, uz podršku Grada Beograda.

Planirano je da se izvedu različiti sadržaji koji predstavljaju celokupnu Mokranjčevu delatnost - dokumentarna izložba o životu i radu Mokranjca, prikazivanje filma, koncerti horova, prezentacija Mokranjčeve instrumentalne muzike, predavanja, kao i program namenjen najmlađoj publici.

Svi učesnici manifestacije - autori, organizatori, izvođači i predavači odriču se honorara i učešće u programu smatraju svojim doprinosom obeležavanju godišnjice našeg velikog kompozitora, a ulaz je slobodan, navodi se u najavi.

U subotu, 27. septembra pre podne biće održan koncert "Kako se sluša Mokranjac - Mala škola bontona". Učestvuje Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, dirigent je Nevena Ivanović, voditelj Miloš Milovanović, a na programu su dela Mokranjca i narodne melodije.
Sledi otvaranje izložbe "Mokranjčevo doba, život i rad", zatim predavanje "Mokranjac i 'Stara Srbija'" Srđana Atanasovskog, projekcija filma "Mokranjac zauvek" u režiji Miomira Mikija Stamenkovića (produkcija: Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin, Zastava film, 2006.), kao i predavanje "Delatnost i delo Stevana Mokranjca" prof. dr Sonje Marinković.

Uveče će biti održan koncert "Zvezda vodilja muzičke Srbije". Nastupiće  Prvo beogradsko pevačko društvo i dirigent Svetlana Vilić, a uvodnu reč daće akademik Dejan Despić, predsednik Mokranjčeve zadužbine.

Za nedelju je najavljen koncert iz ciklusa Kolarčev podijum kamerne muzike. Klavirski duo Snežana Nikolajević - Vesna Kršić, sa gostom Milanom Milićem na udaraljkama, izvešće program "Mokranjac u klavirskom zvuku".

Predavanje "Da li je Stevan Mokranjac prvi srpski etnomuzikolog?" održcahe prof. dr Dimitrije O. Golemović.

Sledi koncert Gudačkog kvarteta "Mokranjac" koji čine Miroslav Pavlović (violina), Bojana Jovanović (violina), Tomislav Milošević (viola), Đorđe Milošević (violončelo). Oni će svirati dela Mokranjca, Glinke i Despića.

Manifestaciju završavaju Hor Obilić - AKUD Branko Krsmanović i Akademski hor Collegium musicum, sa dirigentom Darinkom Matić-Marović, koji će izvesti Mokranjčcevu "Liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog", kao i Hor Radio televizije Srbije, sa dirigentom Bojanom Suđićem i programom "Tragom Mokranjca".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE