• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz državne uprave će možda morati da ode 25.000

Izvor Beta

MMF zahteva od Srbije da, u narednoj godini, za pet odsto smanji broj zaposlenih u državnoj upravi, kaže potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Zapravo nema viška, već je sistem neefikasan

"U toku su pregovori sa MMF o smanjivanju broj zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015.godini. Nadamo se da ćemo ovaj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, ali postoji i bojazan da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi", rekla je Udovički za ''Blic'' i dodala da se ovo ne odnosi na zaposlene u javnim preduzećima.

Ona napominje da se do kraja godine zbog izmenjenog Zakona o PIO očekuje veći broj odlazak u penziju zaposlenih u javnom sektoru.

"Taj procenat bi mogao da se udvostruči sa sadašnjih dva ili dva i po odsto, čak do 3,9 odsto. Ako tako i bude onda bismo, u dobroj meri, ispunili normu smanjenja broja ljudi. Ali ukoliko se to ne desi, postoji bojazan da će oko 25.000 ljudi ostati bez posla. U tom slučaju država će za te ljude pripremiti socijalni program ili programe prekvalifikacije", objašnjava Udovički.

Ona dodaje da se moraju unaprediti podaci u registru zaposlenih kako bi se obezbedilo što više pravičnosti i ušteda gde god je to moguće.

"Plan je i da početkom sledeće godine pripremimo racionalizaciju izabranih institucija, kao sto su razne agencije i organizacije, ali i da, što je jako bitno, pripremimo upravne inspekcije da vrše nadzor nad poštovanjem propisa o zapošljavanju i sistematizacijama", rekla je Udovički.

Udovički je kasnije danas, na javnoj debati "Merenje učinka javnog sektora u Srbiji: Zašto, kako i za koga?", istakla da državni činovnici moraju biti malobrojniji i efikasniji, što nije slučaj sa Srbijom koja nema naročiti višak u ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi, ali ima neadekvatnu strukutu, što zahteva zapošljavanje i obuku onih koji će pospešiti proces evrointegracija zemlje, zaključak je debate na temu merenja učinka javnog sektora.

"Broj zaposlenih u javnoj upravi Srbije po glavi stanovnika, bez javnih preduzeća, čak je i niže na lestvici u poređenju sa državama EU ili je na sredini", rekla je Udovički u uvodnom obraćanju.

"Mi tek treba da zapošljavamo ljude kakvi su potrebni da možemo da dovedemo Srbiju u EU, ljude koji će moći da rade analize kako bi nam politike bile bolje, koji će da ubrzaju servis građanima", rekla je potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički novinarima u pauzi debate u hotelu "Metropol".

Prema njenim rečima, treba popravljati strukturu javne uprave, obučavati one koji su tu, pri čemu će se, kako je rekla, "naravno otkriti da imamo i višak zaposlenih ili višak struktura koje odgovaraju nekom drugom vremenu".

"Glavni cilj je unapređenje delotvorne i efikasne državne uprave", poručila je Udovički.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Надимак ти говори сам за себе

dalabu

Samo otpustaj...

prava si dalabu

@dalabu Nadam se da će tebe tvoj gazada otpustiti!

special image