• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet: Kresanjem plata do tek petine para

Izvor Beta

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je danas da najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija ni izbliza nije dovoljno a ostali elementi planiranih ušteda već su (pre)nategnuti.

On je u emisiji "Kažiprst" na B92 ponovio je da je Srbiji potrebna ušteda od dve milijarde evra, a da se najavljenom smanjenjem obezbeđuje tek 400 miliona.

"To je najsigurnija mera i trebalo je da obezbedi 800 miliona evra, ali se sada razlika očekuje od drugih elemenata štednje, otpuštanja u javnom sektoru i borbe sa sivom ekonomijom, što su nategnute mere", rekao je Petrović.

On je rekao da je Fiskalni savet imao drugačiji predlog, dodajući da se sada treba okrenuti javnim preduzećima, kao i promenama u javnom sektoru.

Na pitanje dokle se stiglo s planovima i analizama javnog sektora, Petrović je rekao da "ne zna dokle su stigli".

"Ministarka Kori Udovički je trebalo da napravi plan za smanjenje broja zaposlenih, a ujedno i o raspodeli mase za plate. U javnom sektoru treba posmatrati broj, odnosno višak zaposlenih, kao i to kakva ko primanja ima", rekao je predsednik Fisklanog saveta.

Kao je rekap Peterović, potrebno je napraviti sistematski plan, izvršiti analize i urediti odnose plata prema zaslugama.

"Mislim da su ti platni razredi dalje odmakli, a za otpuštanja zaista ne znam", rekao je on i ocenio da nije dovoljno smanivanje broja zaposlenih u javnom sektoru prirodnim odlivom (odlaskom u penziju).

"Kada govorimo o merama, moramo da govorimo i o raznim interesima: od političkog zapošljavanja, pa do decentralizovanog EPS-a i činjenice da tamo ima mnogo direktora. Sve funkcioniše kao firma za sebe, pa ko hoće da otpušta, može da računa na otpore", rekao je Petrović.

Po njegovim rečima, Eletroprivreda Srbije (EPS) bi trebalo da bude motor, a sve više je balast za Srbiju. Razlozi za to su, kako je ocenio, razni - od strukture preduzeća i viška zaposlenih, preko slabe naplate, do niske cene struje, za koju ocenjuje da mora da bude podignuta.

Petrović je istakao da je za Srbiju najvažniji blok, važniji i od plata i penzija, blok javnih preduzeća, ali je oceni da je "tamo situaciju teško rešiti".

"Nije prejak izraz kada se kaže da je tamo potrebna revolucija. Tu je potreban drastičan zaokret, da se ta preduzeća od gubitaša pretvore u nešto što posluje tržišno, što donosi novac, a ne isisava ga", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

A zasto jednostavno ne oborite cene svega i svacega,ukinete marze koje su kod nas obicno 2-3 puta vece od realne cene proizvoda,ukinete duple akcize na gorivo....time bi povecali kupovnu moc gradjana,vise para bi se slilo u budzet od PDV-a. Nije stednja uvek resenje

Xyx

Kolike su plate ovog saveta?Sram ih bilo!Oni pricaju o stednji a imaju bezobrazno velike plate.

Милан

Имам ја предлог за уштеде. Прво вас да отпусте а не да гомилате функције и накнаде. Да се укину службена путовања, ето годишње уштеде од стотинак милиона евра. Ко је било какве користи видео од службених путовања у иностранство, у земљи од разних семинара, радних група и тела...осим наравно учесника

special image