• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: NBS uradila veliki posao sa inflacijom

Izvor Beta

Centralna banka prošle godine dala pun dobrinos makroekonomskoj stabilizaciji, podsetivši da je inflacija sa 12,8 odsto u januaru svedena na 2,2 odsto u decembru.

 Tabaković: NBS uradila veliki posao sa inflacijom Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je NBS bila uspešna u postizanju cenovne i finansijske stabilnosti tokom 2013. godine i da je usmerena na održavanje i unapređenje tih rezultata.

Ona je na Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava kazala da će naglasak centralne banke biti i na smanjenju oscilacija u kretanju inflacije i njenom stabilizovanju u predviđenim okvirima.

"Očekujemo da će uspešnosti NBS-a u ostvarivanju svojih zakonom definisanih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", naglasila je Tabakovićeva.

Ona je na sednici Odbora o rezultatima NBS 2013. godine naglasila da je finasijski sistem Srbije u celini prošle godine bio stabilan i da su dokapitalizacija i gašenje nesolventnih banaka doprineli održavanju bankarskog sistema iznad proseka regiona.

Postignuta je i stabilnost deviznog tržišta, što je bio bitan faktor za nisku inflaciju i održavanje finsijske stabilnosti u 2013.

"Povećane su devizne rezerve NBS-a za 275 miliona evra, od čega po osnovu investicija 180 miliona evra. Time je održan nivo deviznih rezervi koji je dovoljan da domaći sistem zaštiti čak i od snažnijih negativnih kretanja iz međunarodnog okruženja", kazala je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da je NBS pripremila nove zakone o osiguranju i platnim uslugama koji su dobili pozitivnu ocenu Evropske komisije, ali da još nisu poslati Skupštini Srbije i da pre njih treba da se uradi rebalans budžeta.

Predsednik Odbora za finasije Skupštine Srbije Veroljub Arsić kazao je da je odbor saglasan da je NBS u 2013. postigla izvanredne rezultate, precizirajući da je sačuvan kurs dinara, da je inflacija bila najniža od kad postoji tržišna privreda, kao i da je smanjena referentna kamatna stopa, čime se daje podsticaj srpskoj privredi da pokrene svoju proizvodnju.

Po njegovim rečima, povećanje janog duga Srbije bilo je uslovljeno nepovoljnim kreditima pod kojim se Srbija zaduživala ranijih godina, i zbog toga su neophodne mere štednje.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image