• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko neće ostati bez grejanja, toplane spremne

Izvor MONDO/Agencije

Većina toplana u Srbiji, sa izuzetkom njih šest do sedam, spremne su za predstojeću grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić .

Antić je poručio da ne postoji mogućnost da neko ostane bez grejanja

"Dobra situacija je u većini od 59 toplana u Srbiji, problemi postoje u šest- sedam gradova", rekao je Antić prilikom obilaska "Beogradskih elektrana", najavljujući da će u četvrtak, 2. oktobra, sa direktorima svih toplana i gradonačelnicima opština u kojima je problematična nabavka energenata razgovarati i definisati dodatne aktivnosti da bi te toplane bile spremne za grejnu sezonu.

Reč je o toplanama u Trsteniku, Smederevu, Priboju, Valjevu, Novom Pazaru i Vranju, naveo je Antić i ukazao da bi lokalne samouprave mogle da pomognu toplanama da nabave neophodne energente.

Probaćemo da utegnemo ceo sistem iako energetski sektor zbog poplava radi u otežanim uslovima, ali uspevamo da držimo funkcionisanje sistema na adekvatnom nivou, poručio je ministar.

Antić je najavio da od sutra Beogradske elektrane počinju funkcionalne probe i da je za nih obezbeđeno 50.000 tona mazuta i oko 3.600 tona uglja.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da su te elektrane spremne za grejnu sezonu i da imaju dovoljno energenata da svim Beograđanima tokom zime bude dovoljno toplo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je izjavio da  Grad Beograd i Beogradske elektrane prvi put u skorašnjoj istoriji nemaju dugove za gas prema Srbijagasu.

"Grad Beograd i Beogradske elektrane u ovu grejnu sezonu ulaze bez dugova za gas Srbijagasu, što je naš doprinos stabilnosti energetskog sistema Srbije i konsolidaciji Srbijagasa", rekao je Mali prilikom obilaska Beogradskih elektrana, u kojima je rekonstruisano 35-kilovoltno postrojenje u koje je uloženo 130 miliona dinara, a u čemu je učestvaoavao i Grad Beograd.

"Ti dugovi za gas Srbijagasu su se merili desetinama miliona evra, ali uspeli smo da ih izmirimo kako bi sa čistim računom ušli u nastupajuću grejnu sezonu, i želja nam je da Grad Beograd i Beogradske elektrane i u svim nastupajućim grejnim sezonama redovno izmiruju sve svoje obaveze".

"Beogradske elektrane su spremne i Beograđani će biti sigurni u svojim domovima ove zime," rekao je gradonačelnik.

On je najavio da će Grad i Beogradske elektrane i pored teške finansijske situacije nastaviti sa investicijama u proširenje toplovodne mreže, razvodna postrojenje i u rekonstrukciju postojeće mreže.

Mali je naveo da je tokom ove godine oko 500 novih korisnika ili oko 200.000 metara kvadratnih prostora u Beogradu priključeno na toplovodnu mrežu i ponovio da će se sa tim nastaviti, dok se sve institucije zakoje je to moguće i građani ne priključe na toplovodni sistem.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image