• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komesar Han: Nema spremnih za EU pre 2020.

Izvor MONDO/Agencije

Komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju u novom sazivu Evropske komisije, Johanes Han, izjavio je danas da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Unije. Pregovori sa Srbijom teku dobro.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu tako potvrdio ranije najave novoizabranog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se nijedna država neće pridružiti Uniji do kraja decenije, objavljeno je na sajtu Radija Slobodne Evrope.

Realistično, nijedna zemlja neće u tom periodu biti spremna na pridruživanje Uniji, ali to ne znači da će proces proširenja biti obustavljen, jer će se pregovori o pridruživanju nastaviti sa državama kao što su Srbija i Crna Gora, naveo je Han.

Han je naglasio da "ima veliko poverenje u Srbiju" jer se nova sprska vlada veoma angažovala u dijalogu s Prištinom. "Uvereni smo", dodao je, "da će kad na Kosovu bude stvorena delatna vlada, taj dijalog biti nastavljen na političkoj ravni".

Tehnički pregovori traju, rekao je Han, ukazavši da je važan okvir za celokupno sređivanje odnosa i poglavlje 35 pregovora o članstvu Srbija-EU, koje obuhvata i odnose s Kosovom.

Izabrani komesar je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP naveo da je bitno da u zemljama na putu u EU radi sposobna državna uprava.

On je takođe predočio da pravosuđe mora biti profesionalno i nezavisno, kao i da je diskriminacija neprihvatljiva. Prema njegovim rečima, to sve, i bitka protiv korupcije su osnovna polazišta "oko kojih neće biti nagodbe".

Izabrani komesar za proširenje je podvukao da će EU uložiti velike napore za sređivanje ekonomija i posticanje privrednog rasta i konkurentnosti u zemljama na putu ka Uniji, uz valjano korišćenje pripremnog finansijskog IPA II fonda EU.

Han je ukazao da je tu od velike važnosti izgradnja i povezivanje transportnih i energetskih mreža u regionu.

On je naglasio da želi da radi sa građanskim društvom i podvukao da slobodni mediji moraju biti jedna od okosnica delujuće demokratije u zemljama koje streme članstvu u EU.

Novi komesar EU zadužen za proširenje je istakao da zemlje kandidati ne mogu da ostvare napredak prema članstvu u EU ukoliko se prethodno ne osobode nasleđa prošlosti, navodeći da će na poziciji komesara preduzeti sve napore za stabilizaciju regiona, a posebno za unapređenje i produbljenje dijaloga između Beograda i Prištine.

Han je istakao da region Zapadnog Balkana ne može da bude "crna rupa" Evrope kad je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi i podvukao da će Unija raditi na tome da poveže zemlje regiona, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

"NE GOVORIMO O ČLANSTVU KOSOVA U EU"

Komesar Han je u Briselu izjavio i da će i sa članicama EU koje ne priznaju Kosovo razmotriti kako da se "savitljivije i bez teških prepreka" odvija približavanje Prištine Uniji.

Ali je naglasio da u tom procesu "ne govorimo o članstvu Kosova u Evropskoj uniji".

Han je to novinarima izjavio posle razgovora s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o načinu i ciljevima svog rada kao komesara, istakavši u raspravi da je "pokrenut zamah za koji verujem da neće biti zakočen od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo".

"Smatram, štaviše, da je tu došlo do određenog kretanja i ja ću učiniti da se neke linije pomere", dodao je izabrani evropski komesar za proširivanje i susedstvo EU.

Na pitanje da li će se prema Kosovu postaviti kao prema entitetima koji nisu suverene države, ili će nastojati da pet članica EU usmeri ka priznavanju Kosova, Han je uzvratio da će se raditi na daljoj stabilizaciji regiona i Kosova.

U tome mu je, dodao je, "potrebna podrška Evropskog parlamenta, susednih zemalja i članica EU, s ciljem da se vidi kako se situacija može popraviti, ali zasad ne govorimo o bilo kakvom članstvu, već o daljem poboljšanju stanja na Kosovu, ekonomski i kad je reč o uvreženju demokratije".

Han je rekao da će posle izbora u Bosni i Hercegovini u novembru ići u tu zemlju da razgovara s vlastima i političkim prvacima o tome kako BiH više povezati s regionom i da se potvrdi da je Bosna deo Evrope i da su građani BiH takođe evropski građani.

Budući komesar za proširivanje je naglasio da će nastojati da ustanovi kako bi se sadašnji zastoj u približavanju Makedonije EU zbog spora oko imena s Atinom mogao otkloniti, napomenuvši da tu ima primedbi Grčke i Makedonije na stavove Skoplja.

Han je dodao i da to što Makedonija ima status kandidata od 2005-e godine, a nije dobila datum početka pregovora o članstvu u EU, nepovoljno utiče na raspoloženja građana prema Uniji i čini da vlasti u Skoplju nisu prilježne oko evropskih reformi.

Han će dužnost komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju preuzeti 1. novembra, pošto njegovo imenovanje potvrdi Evropski parlament.

On je do sada obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Ma EU ce se brzo ras pasti kao i Hitlerov r ajh

pera

Da li ovaj Nemac treba da nas pripremi za ulazak u EU .Sa njim ćemo ući u EU 2050.

Miki

@pera Ma kakvi Han EU nec e docekati 2020 god ona ce se uskoro ra spasti kao Hitlerov rajh i rasturice se n adam se i krajem 20 14 jer EU iskoriscav a i pljacka svoje clan ice ona nas pritiska d a uvedemo sankcije Rusiji i da postujemo gejeve EU u blato Zivela propast EU on a koristi politiku nas e vlade jer ona zeli d a nas i vojno iskorist i da umesto njih idem o u mirovne misije po Aziji i Africi narocito po Indoneziji i Somaj liji i dr zemlje sta mi i ma da trazimo tamo

special image