• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS upozorava na opasnost od bitkoina

Izvor Tanjug

Narodna banka Srbije upozorila je danas da bitkoin, koji važi za novu virtuelnu valutu, nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

NBS upozorava da nije dozvoljeno bitkoinom trgovati u banakama i menjačnicama, dodajući da ni u Evropskoj uniji bitkoin ne ispunjava uslove da bi bio elektronska valuta.

"Bitkoin je virtuelna valuta, a one su oblik neregulisanog digitalnog novca koji ne izdaje centralna banka, te zato i ne garantuje njegovu vrednost", saopštila je centralna banka.

Virtuelne valute poput bitkoina, kako je navedeno, kupuju se za konvencionalne valute - evro, funta, dolar itd, direktno od drugog lica ili preko internet platformi, nakon čega se prebacuju na personalizovani bitkoin račun, takozvani digitalni novčanik i koriste za kupovinu određenih dobara i usluga ili se ponovo konvertuju u konvencionalne valute.

"Vrednost bitkoina na ovim platformama nije garantovana, veoma je varijabilna i određena je ponudom i tražnjom za tom virtuelnom valutom", navodi se u saopštenju.

NBS upozorava da su internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta po pravilu neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika prilikom trgovine.

"Korisnici ne uživaju pravnu zaštitu u slučaju da platforma izgubi novac ili propadne, primera radi usled hakovanja, čak i kada je reč o internet platformi koja je registrovana kao privredni subjekt kod nadležnog organa neke zemlje", poručuju iz NBS.

Narodna banka je upozorila da bitkoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti može biti predmet kupovine i prodaje od strane banaka i ovlašćenih menjača.

"Ulaganje u bitkoin ili slične virtuelne valute koje ne izdaje i za čiju vrednost ne garantuje centralna banka, kao i cinjenice da zato ne postoje nikakvi mehanizmi zakonske zaštite ulagača, predstavlja rizik i može dovesti do finansijskih gubitaka. U skladu s tim, svako ko se upušta u ove ili slične aktivnosti sa virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji iz njih proističu", navedeno je u saopštenju NBS.

Centralna banka podseća da je prema Zakonu o NBS novčana jedinica Srbije dinar i da se sve novčane obaveze iz poslova zaključenih u našoj zemlji izražavaju i izvršavaju u dinarima, osim ako nekim zakonom nije drukčije određeno.

Plaćanje u dinarima, osim u izuzetnim slučajevima, takođe je regulisano i Zakonom o platnom prometu kao i Zakonom o deviznom poslovanju, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, srpska regulativa, a posebno Odluka o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, otvara mogućnost bankama i menjačima da trguju efektivnim stranim novcem samo u valutama koje su navedene u toj odluci.

Budući da u odluci nije pomenut bitkoin, piše u saopštenju, on i ne može biti predmet kupovine i prodaje u bankama i ovlašćenim menjačnicama.

NBS je u saopštenju podsetila i da je Evropska agencija za bankarstvo krajem prošle godine izdala upozorenje o kupovini, držanju i trgovanju virtuelnim valutama, u kome je istakla rizike u vezi s njihovim korišćenjem.

I Evropska centralna banka je, kako piše, ocenila da bitkoin ne ispunjava sve kriterijume kako bi se smatrao elektronskim novcem, te da se na njega ne primenjuje Direktiva o elektronskom novcu.

Tagovi

nbs

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejan

"NBS upozorava da su internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta po pravilu neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika prilikom trgovine." A ko je zasticen od inflacije dinara i konstantnih poskupljenja?

HEPNCMEH

@dejan U normalnim vremenima (bez ratova, sankcija itd) inflacija se predvidja i jednocifrena inflacija na godisnjem nivou (najbolje od 3 do 5%) je od izuzetnog znacaja po privredni rast, tj. pozeljna je. Trgovina bilo kojom virtuelnom valutom sklona je strmoglavom usponu ali isto tako i sunovratu za samo par sati, pa ko voli nek izvoli.

special image