Multimedijalna izložba o srednjovekovnoj gastronomiji treba da bude otvorena 15. oktobra u Beogradu.
Reč je o projektu koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Međunarodni savet muzeja i Uneskov departman za turizam, gastronomsko nasleđe i razvoj.
Publika će do 30. oktobra biti u prilici da se upozna sa ishranom i kulturom obedovanja na tlu srpskih zemalja u srednjem veku, da vidi zanimljive eksponate vezane za ovaj segment istorije privatnog života, čuje zanimljiva predavanja, uzme učešća u tematskim radionicama, ali i proba hranu na tragu one srednjovekovne (Svi prateći programi izložbe mogu se videti na sajtu Artis centra www.artiscenter.com) .
"Izložba će biti vrlo dinamična zahvaljujući pratećim programima. Treba mnogo toga ispričati publici, jer "Gozbi" prethodi više od četiri godine istraživanja i eksperimentalnih rekonstrukcija", kaže Tamara Ognjević, autor i rukovodilac projekta "Živeti prošlost", koji je u proteklom periodu okupio mali, ali uspešan tim istraživača i stvaralac.
Projekat je rezultirao i stvaranjem nove naučne discipline – gastroheritologije, koja je ove godine promovisana I Uneskovom deklaracijom iz Barselone.
Pogledajte ako izgleda rekonstrukcija jedne srednjovekovne večere i šta je ona podrazumevala.