• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dođite na srednjovekovnu "Gozbu"!

Izvor mondo.rs

Multimedijalna izložba o srednjovekovnoj gastronomiji treba da bude otvorena 15. oktobra u Beogradu.

Multimedijalna izložba "Gozba", čiji je autor istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog Tamare Ognjević biće otvorena u sredu, 15. oktobra s početkom u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (Đure Jakšića 2, Beograd). Izložba je prva u nizu izlagačkih aktivnosti proisteklih iz multidisciplinarnog, naučno-umetničkog projekta "Živeti prošlost - srpska srednjovekovna gastronomija" čiji je nosilac Artis centar iz Beograda.

Reč je o projektu koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Međunarodni savet muzeja i Uneskov departman za turizam, gastronomsko nasleđe i razvoj.

Publika će do 30. oktobra biti u prilici da se upozna sa ishranom i kulturom obedovanja na tlu srpskih zemalja u srednjem veku, da vidi zanimljive eksponate vezane za ovaj segment istorije privatnog života, čuje zanimljiva predavanja, uzme učešća u tematskim radionicama, ali i proba hranu na tragu one srednjovekovne (Svi prateći programi izložbe mogu se videti na sajtu Artis centra www.artiscenter.com) .

"Izložba će biti vrlo dinamična zahvaljujući pratećim programima. Treba mnogo toga ispričati publici, jer "Gozbi" prethodi više od četiri godine istraživanja i eksperimentalnih rekonstrukcija", kaže Tamara Ognjević, autor i rukovodilac projekta "Živeti prošlost", koji je u proteklom periodu okupio mali, ali uspešan tim istraživača i stvaralac.

Projekat je rezultirao i stvaranjem nove naučne discipline – gastroheritologije, koja je ove godine promovisana I Uneskovom deklaracijom iz Barselone.

Pogledajte ako izgleda rekonstrukcija jedne srednjovekovne večere i šta je ona podrazumevala.

gozba
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE