• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demanti Luke Beograd:Nemamo (prave) poreske dugove

Izvor Tanjug

Luka Beograd saopštila je večeras da to preduzeće nema poreskih dugova iz tekućeg poslovanja, već se kod Poreske uprave vodi nepostojeći dug za promet građevinskog zemljišta koje je bilo i ostalo u vlasništvu Republike Srbije.

"Ova firma je uvek u tačnim iznosima i bez kašnjenja besprekorno izmirivala sve svoje poreske obaveze i spada u najveće i najažurnije velike poreske platiše", navedeno je u reagovanju Luke Beograd, povodom današnje liste Poreske uprave o najvećim poreskih dužnicima, na kojoj se našla i ta kompanija.

"Sva doneta rešenja u postupcima terenske kontrole Poreske uprave smatramo apsolutno nezakonitim iz više razloga", poručuju iz Luke i objašnjavaju da je reč o tome da je "Poreska uprava smatrala da treba da oporezuje transakcije za koje Luka smatrala, a i sada tvrdi da nisu oporezive".

Donošenjem takvih rešenja, kako tvrde iz Luke, Poreska uprava krši zakon.

U saopštenju se precizira da poreski dug Luke po rešenjima koja su doneta, kako kažu, po ubrzanoj proceduri, iznosi 506,5 miliona dinara dinara, a zatezna kamata 431,5 miliona.

 Iz Luke Beograd navode primer da su iznosom od oko 200 miliona dinara, koji sa kamatom danas dostiže trećinu ukupnog duga te firme, oporezovani samo za transakciju prodaje objekata koja je, kako tvrde, izvršena po međunarodnom oglasu na javnoj licitaciji i tek iz trećeg puta.

Iznos transakcije je, kako piše, bio 370.000 evra, a primenjiva poreska stopa na prenos apsolutnih prava je 2,5 odsto.

"Poreska uprava je donela rešenje gde je sa oko 200 miliona dinara oporezovala promet građevinskog zemljišta, iako je ono vlasništvo Republike Srbije a ne Luke Beograd, te samim tim nije u prometu, niti je Luka mogla njime trgovati. Predmetno zemljište je u javnim knjigama upisano kao nesporno vlasništvo Republike Srbije", piše u saopštenju.

Iz ove kompanije su naveli da se podaci o njihovim poreskim obavezama redovno prate i objavljuju.

"Pozivamo medije da dođu kod nas sa pravnim savetnicima i da o našem trošku analiziraju rešenja, te se sami uvere do koje mere su ona politički utemeljena a koliko su pravno valjana", saopštila je Luka Beograd.

Luka Beograd će, po okončanju upravnih sporova izmiriti sve obaveze i to sa 18,5 odsto kamate koja se primenjuje shodno poreskom zakonu, navodi se u saopštenju i dodaje da je na tekućem računu Luke trenutno stanje oko pola milijarde dinara.

Prema spisku najvećih poreskih dužnika koji je objavila Poreska uprava, Luka Beograd, u vlasništvu Milana Beka nalazi se na petom mestu po visini poreskog duga među 435 aktivnih pravnih lica, sa iznosom duga od 958,4 miliona dinara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image