Tanjug

Tužilastvo traži oduzimanje imovine Kosmajcu

Autor:

Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o pokretanju finansijske istrage protiv Dragoslava Kosmajca, osumnjičenog za više krivičnih dela.

1
A- A A+

Tužilaštvo je predložilo sudu da mu se privremeno oduzime imovina, za koju se sumnja da je stečena kriminalnim delanostima.

U pisanoj informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu, precizira se da je tužilaštvo nakon donošenja naredbe o sporovđenju istrage protiv Kosmajca, donelo i naredbe o zabrani raspolaganja imovinom i istovremeno podnelo predlog sudu za privremeno oduzimanje imovine.
O predlogu će odlučiti Viši sud u Beogradu.

O trajnom oduzimanju imovine može se odlučivati tek po pravosnažno okončanom krivičnom postupku koji je završen osuđujućom presudom.

Više tužilaštvo sprovodi istragu protiv Kosmajca, zbog krivičnih dela podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, dok beogradsko Prvo osnovno javno tužilaštvo vodi istragu protiv Kosmajca zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave i prevare.

Više tužilaštvo u istom postupku tereti Draga Milidraga da je izvršio krivično delo zloupotrebe sluzbenog polozaja i Milana Rapaića za krivično delo zloupotreba službenog položaja izvršeno pomaganjem.

Osnovno tužilaštvo tereti i Veru Bojić da je zajedno sa Kosmajcem izvršila krivično delo prevare, prilikom kupoprodaje parcele koja je pripojena njegovoj parceli na osnovu fiktivnog punomoćja.
Kosmajac, Rapajić i Milidrag su zadržani u pritvoru, dok se Bojićeva brani sa slobode.

Kosmajca je premijer Aleksandar Vučić letos označio kao najvećeg narko dilera u državi, u "Beloj knjizi organizovanog kriminala" MUP Srbije iz 2001. navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Povezano

Sve vesti