• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Kinu ćemo slati meso, mleko, voće...?

Izvor Tanjug

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća...

Kako je izjavila danas Tanjugu ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, slobodan pristup kineskom tržištu kada je reč o plasmanu jagnjećeg mesa biće omogućen zahvaljujući protokolu koji će biti potpisan danas u okviru Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evropu u Beogradu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klanična objekta prijavila za izvoz jagnjećeg mesa i prošla sve provere ispunjenosti uslova, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli da krenu sa izvozom.

Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u januaru kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore.

Ona je ukazala da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacionog tela kako bi se ubrzao proces usaglašavanja i sertifikacije za izvoz.

Na današnjem sastanku je konstatovano i da su količine mesa kojima Srbija raspolaže male za potrebe tako velikog tržišta kao što je kinesko, a jedna od ideja je da se dve strane zajednički angažuju da se kroz investicije podigne proizvodnja ovaca.

Ona je dodala da su istočna i južna Srbija izuzetno povoljni za uzgoj velikog broja ovaca, te će se raditi na iznalaženju mogućnosti za zajedničko investiranje u tu vrstu proizvodnju.

Srpska strana je zainteresovana i za sklapanje sporazuma sa Kinezima koji bi omogućio izvoz biljnih proizvoda, navela je Bogosavljević-Bošković, dodajući da je dogovoreno da usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata u toj oblasti bude jedan od prioritetnih zadataka.

Kinezi su iskazali interes za proizvodnju visokokvalitetne i organske hrane, pa su srpskim kompanijama uputili poziv da učestvuju na dva velika poljoprivredna sajma u Kini naredne godine - u junu u Pekingu i septembru u Šangaju, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

mi njima mleko a oni nama mleko u prahu, koje ne prolazi nikakvu proveru. Neko spomenuo meso iz Argentine, to meso je neke slj klase koju niko ne uvozi i staro je po par godina. Inace u Argentini je vec duze vreme je sve genetski modifikovano, a posledice toga mozete lako da nadjete po netu.

Mikan

A kako da imamo selo i bogatog seljaka kad nasi pametnjakovici daju strancima subvencije od 10 hiljada evra po radnom mestu umesto da su te pare ulozili u selo i seljaka, zato sela i propadaju, da smo ulagali u poljoprivredu na vreme sad bi nam se to visestruko vratilo...jako selo i jak seljak = jaka Srbija! Ne treba zaboraviti ni to da dok je selo bilo jako nismo imali problema sa natalitetom jes se upravo na selu radjalo najvise dece!

Mesi

Mi njima nase a nama Argetinsko,sa proteklim rokom.A i nemamo stocni fond a i to sto ima kinezi ce brzo pojesti.GladGLAD

special image