Bademovo mleko je vrlo ukusno, jednostavno se pravi, a uz to je i odlična zamena za kravlje ili kozje mleko.
Osim toga, domaće bademovo mleko je neuporedivo ukusnije od kupovnog.
Evo jednostavnog recepta za pripremu bademovog mleka. Navedene količine su za dve šolje.
Sastojci:
Jedna šolja celih, sirovih badema
Dve šolje vode, plus dodatna količina vode, odoka, u koju ćete potopiti bademe da prenoće
Jedna kafena kašičica meda ili javorovog sirupa, ako volite slatko
Priprema:
Bademe stavite u veću činiju i dobro ih potopite, vode treba da bude recimo tri prsta iznad badema. Bademi će upiti vodu, a što ih duže ostavite u vodi, mleko će biti kremastije. Idealno bi bilo da ih ostavite da prenoće.
Zatim ocedite višak vode, a bademe isperite pod mlazom hladne vode. Ako ste ih ostavili u vodi dovoljno dugo, primetićete da su mekani. Bademe stavite u blender, dodajte dve šolje vode i blendirajte na najvećoj brzini oko tri minuta, ili sve dok ne dobijete finu ujednačenu teksturu.
Procedite kroz gazu, pritiskajući snažno šakama. Ako želite slađi ukus, dodajte kašičicu meda ili javorovog sirupa.
Ovako pripremljeno bademovo mleko možete čuvati u frižideru, u zatvorenoj staklenoj posudi, do dva dana.
Ostatak badema možete iskoristiti dodajući ih u ovsene kaše, voćne salate…
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.