mondo.ba

Život u SFRJ: Raj ili pakao? (VIDEO)

Autor:

Američka tv CBS snimila je 1986. godine dokumentarni film o Jugoslaviji, u kojem je prikazan opušten i bogat životni stil stanovnika te države. U dokumentarcu TV Zagreb iz iste godine život u SFRJ prikazan je malo drugačije...

12
A- A A+

Ovih dana mnogi portali preneli su vest o dokumentarcu iz 1986. američke televizije CBS, u kome je Jugoslavija prikazana kao prekrasna turistička atrakcija, u kojoj ljudi uživaju ležeran i bogat životni stil.

Novinarka CBS-a Melodi Rodžers je, između ostaloga, u ovom dokumentarnom filmu rekla da je Jugoslavija sakupila ono najbolje od Evrope: "Ima rivijeru kao Francuska, kockarnice Monte Karla, ostrva kao Grčka, krajolike kao Velika Britanija i planine poput Švajcarske".

Na kraju dokumentarca ona sabira svoje utiske o Jugoslaviji, navodeći da je to "jedna od najlepših zemalja koje su ona i njena tv ekipa ikada posetili".


Izvor: YouTube


Kao u za svaki turistički dokumentarac, odmah je jasno da se radi o ulepšanoj i "ušećerenoj" slici života u SFRJ, kao i da bi stvarnost mogla bila malo drugačija.

Kako bi se stekao uvid u to kako se u Jugoslaviji zaista živelo, interesantno je pogledati dokumentarac TV Zagreba "Deveti krug", upravo iz 1986. godine. 

Izvor: YouTubeFilm je snimljen u tvornici alatnih strojeva "Prvomajska" u Zagrebu, a u njemu je prikazan život radnika levaonice, uglavnom iz BiH, koji rade od vikenda do vikenda, kada putuju nazad kući...

Povezano

Sve vesti