• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije dramatičan pad plate nego "debeli " decembar

Izvor MONDO/Tanjug

Prosečna neto zarada isplaćena u januaru 2015. godine iznosila je 39.285 dinara i nominalno je veća 3,4 a realno 3,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. "Dramatičan" pad u odnosu na decembar, zapravo je statistička "magla".

 Prosečna plata u januaru veća nego istog meseca 2014. Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

Prosečna bruto zarada u januaru iznosila je 54.208 dinara i u odnosu na januar 2014. je nominalno veća 3,5 odsto (kada se ne računa inflacija) a realno je veća 3,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Neto plata mereno mesec na mesec je nominalno manja 21,1 a realno 20,9 procenata, dok je bruto plata u odnosu na decembar nominalno manja 21,4 a realno 21,2 odsto.

Međutim, taj dramatičan pad nije prava slika jer je decembar statistički uvek izuzetak. Zbog toga nije pravi "rezultat" ni veliki skok prosečne plate u tom mesecu odnosu na novembar.

Plata u decembru je inače obično veća za oko 12-13 odsto u odnosu na prosek godine, jer neke firme tada isplaćuju i 13 platu, ili bonuse, zaostatke i dr.

To poklazuje i grafik u kom je decembarska plata 2014. bila visoka (odnosno nešto viša) od od plate u istom mesecu 2013. dok je znatno odskakala od ostalih meseci.

Zbog toga se za realniju sliku mora gledati šire, to jest na 12 meseci, i tu se pokazuje blagi rast a ne dramatičan pad zarade.

(G.M.Š) 

Tagovi

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RAF

A kad bi sve te plate prebacili u evre? Sta onda kaze statistika? Pa na to dodamo povecanje svih cena, dazbina i ostalog. Kako kad se sve to stavi u statistiku izgleda na standard gradjana? Cenim jedno 30% zivimo gore nego januara 2014. A trend ce se nastaviti....Nova zaduzivanje, oni bogatiji, mi siromasniji...

DEKI-NS

Velika prevara države je bruto plata,ja sam na u jesen imao 49.500 bruto i imao probleme sa kolegama jer nisu shvatali da je to neto oko 32-33h zavisi dal radite 240 ili 252h mjesečno,to je 135 din po satu.Druga velika prevara je kad vam navedu veliku cifru za bon za topli obrok pa vas ispali država za dečji dodatak jer to je uračunato u platu.

nesAa

Koja laz, mora da je mnogo lepo pisati neistinite vesti da bi se velicao vodja i za to dobiti nadprosecnu platu dok pola Srbije ceka drugi deo septembarske plate a ne sme da je trazi da ne dobije otkaz

special image