• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kostić: Pa ne bi stranci oranice odneli u torbama

Izvor MONDO/Tanjug

Država bi trebalo da proda zemljište koje ima u svom vlasništvu jer bi tako godišnje ostvarila duplo veći prihod od poreza nego što dobija od zakupa, smatra predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.

Takođe, kaže Kostić, to zemljište bi trebalo da ode u ruke onih koji znaju da upravljaju tim resursom bez obzira da li je reč o inostranim ili domaćim kupcima.

"Šta će državi 470.000 hektara zemlje u državnim rukama... Od toga država skupi 50 miliona evra ukupnog prihoda od zakupa na godišnjem nivou. A kada bi tu zemlju prodala tim istim paorima, porez bi na godišnjem nivou, prema današnjim cenama, bio 120 miliona evra", tvrdi Kostić.

Prema njegovim rečima, problem je i to što samo 300.000 hektara pod zakupom, a "niko ne zna šta je sa preostalih 170.000 hektara".

"Kako poljoprivreda može biti naša šansa, kada vi danas u javnim istupanjima i pojedinaca iz vlasti, iz ove i prethodne, nazovi ekonomista, poljoprivrednih eksperata, koji pričaju o tome da taj resurs država treba da čuva", upitao je Kostić.

"Agrarni baron"

Kompanije Miodraga Kostića u Srbiji raspolažu sa 22.000 hektara oranica, dok u Ukrajini, gde njegove firme obrađuju 35.000 hektara, privredna aktivnost trenutno zamrznuta zbog ratnog konflikta u toj zemlji. Zbog toga ga po medijima nazivaju i "agrarnim baronom"

Ne shvata i voleo bi, kaže, da mu neko objasni, čemu toliki otpor prodaji državnog zemljišta kada je ona uvek korisnija u rukama paora i velikih kompanija koje se bave poljoprivredom.

Velo bi, dodaje, i da mu neko objasni kakvo je to gazdovanje državnim zemljištem ako se zna da je deo neobrađen, a deo nije dat ni u zakup.

"Zašto, sad imamo politički problem da prodamo ... Zašto da ne kupuju stranci... Pa šta će da rade sa njom, da je stave u torbe i odnesu u Abu Dabi, Nemačku...", zapitao je Kostić.

Ako je u pitanju problem vlasništva nad zemljom, on tvrdi da ima mnogo načina da se to pitanje zakonski uredi.

"Adekvatno upravljanje tim resursima i podizanje produktivnosti obezbediće više robe za izvoz", naveo je Kostić i dodao da je poljoprivreda naša komparativna prednost kao što su nafta ili gas zemljama srednjeg istoka.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GAGI

Zemlju treba ponuditi domacim poljoprivrednicima i gotovo.Kakvi stranci,o cemu prica ovaj tajkun? Pa necemo strancima prodavati zemlju,koja je vrednija od bilo cega,pa da gladujemo u buducnosti,da stranci to koriste kao ucenu u politickim pritiscima.Zemlja ke strateska stvar,najvaznija od svega,najveci resurs.Cak bih preispitao kako je ovaj,ali i neki drugi tajkuni uspeo da dodje to tolikih hektara.Ne dajmo zemlju,vodu,telekomunikacije.

David

A sta bi recimo falilo da se ta zemlja podeli ljudima koji bi je obradjivali? Po uzoru na Amerikance koji su, da bi naselili zapad svog konitinenta i pokrenuli ga, delili su besplatno zemlju svima koji bi je hteli obradjivati. Ljudi bi na taj nacin punili budzet. Trebalo bi "oteti" sve fabrike koje su privatozivane i vratiti ih u vlasnistvo drzave. To je dobar nacin da se puni budzet.

joca

Nisu nasi preci obradjivali i ginuli za tu nasu zemlju, da bi jedan g..z sada hteo da de to rasproda, da bi mi radili na njoj kso nadnicari. Jedva se uzdrzavam da ne napisem nesto konktetnije o ovakvim patriotama.

special image