• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP nam pao 1,8 odsto, proizvodnja u januaru 2,4

Izvor MONDO/Agencije

Statistika donosi loše vesti. Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2014. godini iznosio je 1,8 odsto, a pad industrijske proizvodnje za 12 meseci je zabeležio 2,4 odsto.

Kako je saopštio danas Republički zavod za statistiku, najveći pad u poslednjem kvartalu prošle godine, od 9 odsto, bio je sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, zatim u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od 1,3 odsto.

Značajan rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 8,5 odsto.

U 2013. godini realni rast BDP Srbije bio je 2,6 odsto.

Pola raste, pola pada

Obim industrijske proizvodnje u januaru je u odnosu na januar prošle godine, zabeležio pad kod 15 oblasti, čije učešće u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje iznosi 54 odsto, a rast kod 14 oblasti čije učešće iznosi 46 odsto.

Na loše podatke iz prošle godine stižu ništa bolji iz januara ove godine.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru je bila manja 2,4 odsto u odnosu prošli januar, a u odnosu na prosek 2014. godine pad je 8,6 odsto, saopštila je državna statistika.

Posmatrano po sektorima, u januaru je u odnosu na isti mesec 2014. godine zabeležen pad proizvodnje u sektoru rudarstva od 18 odsto, i snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom od od 13,6 odsto, dok je prerađivačka industrija imala rast od 5,3 odsto.

U januaru je došlo do pada u proizvodnji energije od 12,8 odsto i poluproizvoda, osim energije, za 2,3 odsto, dok je rast zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda 9,1 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 10,1 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju 11,8 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, eksploatacija ruda metala, proizvodnja motornih vozila i prikolica i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u januaru 2015. godine, u odnosu na prosek 2014. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja je 8,3 odsto, a kod prerađivačke industrije za 17,4 odsto.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cica jovan

Smanjice penzije, oni koji su zemlju izgradili njima uzimaju a ovi sto je prodadose zemlju oni pricaju.

rade

Sad će Premijer da se javi i objasni nam kako je ovaj pad u stvari rast i kako je minus - plus

Lee

Vidim ja da će Zavod sutra promeniti metodologiju.

special image