mondo.rs

Šta povezuje Pariz i Zrenjanin?

Autor:

Gustav Ajfel! Evo kako.

1
A- A A+

Ajfelov tornj u Parizu je na današnji dan 1889. godine prvi put predstavljen javnosti. Izgrađen je kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izložbu, kojom je te godine u Parizu obeležena i stogodišnjica Francuske revolucije.

Ajfelov toranj se sastoji od oko 18.000 metalnih delova, težak je 7.300 tona. Bio je najviša zgrada u svetu do 1931. godine. U vreme gradnje bio je visok 300 metara, a 24 metra visine dobio je kasnijim postavljanjem televizijske antene.

Ime je dobio po francuskom inženjeru građevine Gustavu Ajfelu (1832-1923) koji je predvodio tim stručnjaka na projektovanju i gradnji tornji. Ajfel se prethodno istakao kao graditelj više mostova i vijadukta na železnicama, kao i metalne konstrukcije za Kip slobode u Njujorku.

Ono što je naročito zanimljivo u vezi sa ovim inženjerom je podatak da je njegov arhitktonsko-građevinski atelje početkom 20. veka navodno izradio brodsku prevodnicu u Bečeju na reci Tisi.

Takođe, Ajfel se povezuje i sa projektovanjem nekadašnjeg gvozdenog mosta u današnjem Zrenjaninu tada Velikom Bečkereku, koji je u to vreme, kao i Bečej, pripadao Austougarskoj.

Vratimo se "slavljeniku". Pogledajte fotografije najpopularnije "gomile gvožđa" na svetu:

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti