Tanjug

Palma: Za tri godine, Jagodina dobija aerodrom!

Autor:

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, izjavio je da će Jagodina, u znak sećanja na pilota i odbornika Skupštine grada Miladina Stevanovića Cakana, izgraditi aerodrom koji će nositi njegovo ime.

6
A- A A+"Od danas pa za tri godine izgradićemo aerodrom za putničke i privredne avione, Jagodina je industrijski centar Srbije i Evrope", rekao je Marković na komemorativnoj sednici Skupštine grada povodom smrti Stevanovića.

"To je želja Stevanovića, koji je bio legenda i predsednik Aero kluba Jagodina, i čijim je zalagenjem izgrađeno letilište za sportske avione", rekao je Marković.

Aerodrom za avione do 80 putnika će imati izuzetno važnu ulogu u privrednom i turističkom razvoju ovog dela Srbije, ocenio je Marković.

Nukleus budućeg aerodroma u Jagodini je sadašnje letilište za sportske i školske avione Aero kluba, nedaleko od "Barutane", oko šest kilometara od centra Jagodine, koje je registrovano i sa sertifikatom pušteno u upotrebu 2010. godine.

Formirana je pista, tzv. letilište površine oko 40.000 kvadratnih metara (660 x 60), koja je prvi stepen budućeg poslovnog aerodroma, rečeno je Tanjugu u Aero klubu.

Aero klub je uputio zahtev Direkciji za vazduhoplovstvo za registraciju aerodroma.

Jagodina je imala aerodrom do 1951. godine.

Na komemoraciji, kojoj je prisustovala porodica, prijatelji i kolege Stevanovića, govorio je i predsednik Udruženja građana "Jagodina i 52 sela" Životije Jovanović.

Stevanović, jedan od najboljih srpskih vojnih i civilnih pilota, umro je u nedleju uveče u 74. godini, posle duge i teške bolesti.

Ovo mu je bio drugi odbornički mandat a izabran je na listi Udruženja građana "Jagodina i 52 sela".

U biografiji Stevanovića piše da je leteo na 23 tipa aviona u ratnom i civilnom vazduhoplovstvu i helikopterskoj avijaciji.

Imao je oko 30.000 letova. Prvi let je imao 1961.godine sa vojnog aerodroma Golubovac (Crna Gora).

Sahrana Stevanovića biće obavljena u 14.30 sati, na Gradskom groblju u Jagodini.

Povezano

Sve vesti