• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatno u domaće muzeje!

Izvor MONDO/Tanjug

Manifestacija "Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10" počinje 9. maja!

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", nova i prva koja je okupila sve muzeje u zemlji, počeće izložbom "Umetnost kao otpor fašizmu" 9. maja u Muzeju 25. maj.

Manifestacija će trajati do 18. maja i u njoj će učestvovati 64 muzeja i srodnih institucija iz 37 gradova Srbije na 110 lokacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je ocenio da to predstavlja do sada najveću akciju koju su muzeji kao institucije, kao struka, uspeli sami da organizuju i dodao da će ulaz u sve muzeje i sve sadržaje biti besplatan.

"Mi ćemo razgovarati i o tome da se ustanovi jedan dan u mesecu kada će svi muzeji u Srbiji biti besplatni za posetioce", najavio je Tasovac.

On je dodao i da je u utorak postignut dogovor sa Telekomom Srbija i da se počinje sa projektom uvođenja besplatnog wifi-ja za posetioce muzeja.

"Naša obaveza će biti da tog određenog dana u mesecu javnost obavestimo koji su muzeji u međuvremenu omogućili i tu beneficiju za publiku, jer sve to radimo za ljude kako bi mogli da uživaju u onome što je najveće kulturno blago koje je pohranjeno u muzejima", istakao je ministar.

Takođe, on je napomenuo da bi bilo dobro kada bi građani Srbije putem društvenih mreža dali svoje mišljenje o tome kako muzej treba da izgleda u njihovom gradu.

Tasovac je primetio da bi verovatno svi bili prilično skeptični da je ovakva manifestacija bila najavljena pre deset meseci.

"Ne zaboravite da je dostupnost sadržaja jedan od osnovnih ciljeva koji imamo i da sam vam to tada rekao pretpostavljam da biste bili prilično skeptični", napomenuo je ministar.

On je podsetio su nastavljeni i da traju radovi na Muzeju savremene umetnosti, da se renovira Narodni muzej u Beogradu, da su zavšene dve faze rekonstrukcije u Muzeju nauke i tehnike, uređeni su depoi u Galeriji Matice srpske, završena je rekonstrukcija Muzeja Vuka i Dositeja.

Ministar je podsetio i da je je prvi put u Srbiji izložen nedostajući 166. list Miroslavljevog jevanđelja, kao i da je u tom periodu prvi put posle 2000. realizovan otkup za dela savremene umetnosti koja se sada nalaze u muzejima širom Srbije.

On je podsetio da će 7. maja biti otvoren Paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu i ocenio da će Srbija tamo imati sjajnu prezentaciju.

U okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" biće realizovan niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Skupštine Grada Beograda. Posebno je značajna i podrška koju je manifestaciji pružila Delegacija EU u Srbiji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE