mondo.rs

Tanjug: Brana zbog koje je suv Gornji Milanovac

Autor:

Brana jalovišta u selu Majdan, kraj Ibarske magistrale, jedna od tri najbezbednije u Srbiji, a osim za rudnik i flotaciju "Rudnik" od velikog je značaja i za čitavu opštinu Gornji Milanovac, naročito u slučaju nepogoda.

5
A- A A+

"Brana u jalovištu u potpunosti je sigurna i njenu stabilnost kontrolišu više puta godišnje nadležne državne ustanove", rekao je Tanjugu tehnički rukovodilac pogona flotacije Saša Janić.

Mesečno prerade 22.000 tona rude

U oknima rudnika, koji posluje na istoimenoj, najvećoj šumadijskoj planini, kopaju se rude bakra, olova i cinka, sa primesama srebra, koje se potom prerađuju kako bi se dobili koncentrati ovih metala. Mesečno se preradi čak 22.000 tona rude, a nakon mlevenja rude i izdvajanja metala u pogonu flotacije, ostatak se odlaže u jalovište, koje pokriva jezero dužine 1.000, a širine 300 metara, površine 30 hektara.

Generalni direktor Rudnika Aco Ilić ističe da je brana jalovišta rađena po svim standardima i pravilnicima, projektovana za hiljadugodišnje vode i da može da izdrži zemljotres jačine 10 stepeni Rihterove skale.

"Tokom prošlogodišnjih poplava bez problema je izdržala veliki priliv vode i spasila nizvodna mesta, jer je primila celokupan sliv sa planine Rudnik, usporila poplavni talas i odložila ga za pet dana. Gornji Milanovac zahvaljujući tome ni u jednom trenutku nije nije bio ugrožen", ukazao je Ilić.

Upravo brana, prema Janićevim rečima, zadržava jalovinu, a dobro osmišljen sistem omogućava prečišćavanje, čime su izbegnute ekološke štete.

"Voda dugo stoji ovde, ima dovoljno vremena da se hemijske supstance sjedine i naprave teško rastvorna jedinjenja koja se talože u jalovištu. Potom se prečišćena, u skladu sa zakonskim propisima, odlaze u Rudnički potok, dok čvrste materije ostaju u jalovištu, čime se ne narušava ekolo

Rudnik i flotacija "Rudnik" raspolažu i najsavremenijom laboratorijom u kojoj se redovno prate sve aktivnosti, kontroliše kvalitet iskopanih metala i nivo bezbednosti.

Savetnik za ekologiju Ljiljana Obrenović naglašava da su ispoštovane sve zakonom pripisane mere, ali i više od toga, pa radnici i okolina nisu ni na koji način ugroženi.

SPAS U PRIVATIZACIJI

Jedno od najuspešnijih preduzeća na području zapadne Srbije, rudnik i flotacija "Rudnik", bio je pre jedne decenije na samo nekoliko dana od stečaja, ali je privatizacija beogradske kompanije "Kontango" donela spas i novi život pogonima.

Od tada su povećani broj zaposlenih, plate i obim proizvodnje.

Kako bi se izbegli rizici po zaposlene i životnu sredinu, uvedeni su visoki ISO standardi, veoma retki u rudarstvu, i to 9001 za menadžment, 14001 za ekologiju i 18001 za zaštitu na radu.

Svake godine ulažu se velika sredstva i posvećuje posebna pažnja unapređenju stanja u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine.

Rudnik ima 411 radnika, prosečna primanja rudara su oko 60.000 dinara i u njemu je uposleno 27 rudara iz Makedonije. ška ravnoteža", objašnjava Janić.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.