Fonet

FIRME PAŽNJA:"Poslovni partneri" ukrali bar milion

Autor:

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a upozorila je danas na sve veći broj internet prevara na štetu kompanija i upozorila da je utvrđeno da je do sada na taj način desetine srpskih firmi oštećeno za više od milion evra.

0
A- A A+

Najugroženija su mala i srednja preduzeća, ističe se saopštenju gde se navodiu da izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

Međunarodne istrage

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca ovih krivičnih dela, navodi se u saopštenju.

Iz presretnutih poruka saznaju predstojeće transakcije, narudžbe i plaćanjama, pa sa lažnih naloga za elektronsku poštu šalju nove indstukcije.

Predstavljaju se kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove. Nakon ugovaranja, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje, dodaj se u saopštenju.

Do sada je utvrđeno da je na ovaj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od 1.000.000 evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

Policija je upozorila predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i provere ispravnost izmenjenih podataka.

Povezano

Sve vesti