• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Švajcarce muči (pre)jak franak

Izvor SRNA

Izvoz zemlje beleži pad jer je švajcarska valuta prejaka pa su čuveni švajcarski satovi preskupu za eksport. Srećom, štedljivi Švajcarci sada manje i uvoze, pa trgovinski suficit raste.

Švajcarska je u prvoj polovini tekuće godine izvezla robe i usluga u vrednosti od 100,1 milijardi franaka, uz godišnji pad od 2,6 odsto, dok je uvoz opao 7,4 odsto, na 82,5 milijardi franaka, saopštila je Savezna uprava carina (AFD).

Švajcarci su snizili cene izvozne robe 1,8 odsto na godišnjem nivou zbog snažnog franka, dodaje se u saopštenju AFD-a, a prenosi švajcarski list 24 sata.

U realnom iznosu (kada se isključi valutni uticaj), prodaja na inostranom tržištu u posmatranom periodu pala je 0,8 odsto, dok uvoz pokazuje skromni rast od 0,5 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskom bilansu za isti period popeo se na 17,7 milijardi franaka.

Isti izvor prenosi i izveštaj Udruženja industrije satova, navodeći da je u prvom polugodištu prodaja švajcarskih satova na stranom tržištu porasla 0,4 odsto, na 10,58 milijardi franaka.

Samo u junu, prodaja satova pokazuje rast od 3,3 odsto u odnosu na isti mesec lani, posle oštrog pada u maju od 8,9 odsto.

Junski rast, kako se navodi, duguje se velikim evropskim tržištima, pre svega britanskom, gde je prodaja švajcarskih satova uzletela 34,8 odsto na godišnjem nivou, ali i italijanskom (plus 25 odsto) i francuskom (plus 24,4 odsto).

Na najvećem tržištu švajcarskih satova, u Hongkongu, za šest meseci tekuće godine zabeležen je pad od oko 20 odsto, na 1,62 milijarde franaka, dok drugo najveće tržište, američko, beleži rast od 4,2 odsto, na 1,16 milijardi franaka.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image