Fonet

Bez linearnog otpuštanja u javnom sektoru

Autor:

Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne predviđa linearno smanjenje broja zaposlenih, kaže Kori Udovički.

2
A- A A+
Poslanici Skupštine Srbije završili su danas objedinjenu načelnu raspravu o devet zakona, među kojima je i Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Sednica će biti nastavljena sutra raspravom o predlozima zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.


Ministarka Kori Udovičkije na početku sednice rekla da Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne predviđa linearno smanjenje broja zaposlenih u svakom delu javne uprave i da će ministarstva davati svoje predloge u vezi sa tim, a da će odluke donositi Vlada Srbije.

Udovički je rekla da Vlada Srbije tim zakonom želi da troškove države svede u održive okvire, kao i da se važenje zakona ograničava do 2018. godine.

Smanjenje broja zaposlenih u trogodišnjem periodu trebalo bi da dovede do smanjenja godišnjih rashoda za zarade zaposlenih sa sadašnjih 11,8 odsto, na osam odsto bruto društvenog proizvoda, navodi se u vladinom obrazloženju tog zakonskog predloga.Izmenama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama se jača finansijska disciplina i obezbeđuje jednaki uslovi poslovanja, rekao je ministar finansija Dušan Vujović koji je obrazlagao ekonomske zakone.

Govoreći o izmenama zakona o javnim nabavkama, Vujović je naglasio da je sada procedura suviše duga i traje oko 200 dana, zbog čega je neophodno da se ona ubrza uz istovremeno modernizaciju komunikcije, što znači da će se svi rezultati postupaka videti na sajtu Vlade.

Vujović je rekao da je predviđena prodaja određenih nepokretnosti u vlasništvu države koje nisu nužne za njeno funkcionisanje, a prihod će ići u budžet Srbije.

Predmet prodaje su stanovi, stambeni objekti, poslovni prostori, zgrade, garaže i drugi građevinski objekti čiji je vlasnik Srbija.

Predmet prodaje ne može biti nepokretnost ako je pripadala zadužbini, ako je predmet vraćanja po Zakonu o vraćanju oduzete imovine, ukoliko se koristi se za potrebu diplomatsko-konzularnih predstavništava stranih zemalja u Srbiji, ako je vojni objekat ili je oduzeta po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela.

Povezano

Sve vesti