MONDO/Tanjug

Dno: Ukradene bronzane figure na Kalemegdanu

Autor:

Ukradene su četiri bronzane figure golubova, koji su deo fontane "Buđenje" ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu. Javite policiji ako znate nešto o tome, mole iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

13
A- A A+

Iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda najavljuju da će podneti krivične prijave protiv kradljivaca, ali i protiv onih koji budu otkupljivali takva dela.

Direktorka Zavoda Nela Mićović u izjavi Tanjugu, rekla je da je slučaj prijavljen policiji i da se nada će počinioci ubrzo biti otkriveni, nakon čega će Zavod podneti krivične prijave i tražiti maksimalne kazne za počinioce.

Izvor: tanjug

Mićović je apelovala na građane da saznanja u vezi sa otkupom ovakvih dela prijave policiji kako bi se što pre ušlo u trag, ne samo bronzanim golubovima, već i svim drugim pločama koje su predmet krađe.

Podsećajući da su pre nekoliko dana ukradene i ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga, Mićović je rekla da to svedoči da se pojedinci neodgovorno ponašaju prema umetničkim stvarima.

"Krivični zakon predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i kada počinioci budu otkriveni Zavod i 'Beogradska tvrđava' će tražiti maksimalne kazne za počinioce i one koji budu otkupljivali dela", rekla je Mićivić.

To je, dodala je, jedini način da se kaznenom politikom ljudi nauče da je za držvau i grad javna skulptura od neprocenjive vrednosti.

"Svedoci smo ovih dana krađa jedne oprganizovane grupe kradljivaca. To nisu više pojedinci, već grupe koje su mapirale naše javne spomenike", rekla je Mićović i dodala da je na meti kradljivaca sve što je metalno, bez obzira da li je reč o bronzi, mesingu...

Ona je podsetila da je pre nekoliko godina ukradena skulptura dečaka sa Čukur cešme, koja je bila uništena i rastavljena u 20 komada, koja je pronađena zahvaljujući brzoj reakciji policije, a zatim i rekonstruisana.

Povezano

Sve vesti