Slobodan Aligrudić - autentičnost kao sudbina

Kolumnista MONDA Mladen Nikolić podsetio nas je na još jednog sjajnog glumca domaće kinematografije - Slobodana Aligrudića. Navršilo se 30 godina kako nije više među nama.

Crnomanjast čovek osrednje građe, strogog izraza lica iza kojeg dopire dubok, hrapav glas. Visokog čela, plavosivih očiju i stisnutih tankih usana, Slobodan Aligrudić bio je osobena figura na ovdašnjoj filmskoj sceni.

Rođen je na krajnjem jugu tadašnje Kraljevine Jugoslavije, u Bitolju (1934). U Beograd je stigao kao tinejdžer, sa željom da postane glumac. Bio je temeljan i tvrdoglav mladić, rešen da istraje u svojoj nameri. Slobodan je ubrzo primljen na FDU, u klasu profesora Josipa Kulundžića.

I kao da je bio predodređen za filmsku karijeru, pred kamerama je debitovao još dok je bio na studijama, u svojoj 22. godini, u ratnoj drami "Šolaja" (1955) Vojislava Nanovića.

Pojavio se i u tadašnjem filmskom hitu "Subotom uveče" Vladimira Pogačića. Usledila je duža pauza, tokom koje se Aligrudić fokusirao na teatar, sve dok ga Puriša Đorđević nije pozvao da odigra (malu) ulogu u sjajnom ostvarenju "San" iz 1966. Bila je to era vladavine "crnog talasa", verovatno najznačajnijeg umetničkog pravca u našoj filmskoj istoriji. Makavejev, Pavlović, Petrović, Žilnik - ovi autori prvi put su jugoslovenskoj publici predočili sirove, istinite, nimalo optimistične životne priče sa marginalcima u prvom planu. Slobodan Aligrudić zapao je za oko ovim rediteljima kao glumac snažnog, karakternog izraza lica, neko ko ne važi za lepotana i šarmera, što ga je upravo kvalifikovalo za uloge (anti)heroja u crnotalasovskim dramama. Tako ga Žika Pavlović angažuje za ulogu bezdušnog upravnika Milutina u turobnoj drami "Kad budem mrtav i beo", filmu koji je proslavio mlađanog Dragana Nikolića.

"KAD BUDEM MRTAV I BEO" - INSERT

Izvor: YouTubeTumačeći sanitarnog inspektora Ahmeda, skromnog ali ćudljivog i ljubomornog partnera Eve Ras u izvanrednoj drami "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" (1967) u režiji Dušana Makavejeva, Slobodan Aligrudić je na uverljiv način demonstrirao svoj glumački talenat i sposobnost da se uspešno nosi sa kompleksnim karakterima i pred filmskom kamerom, a ne samo na pozorišnoj sceni. Ova uloga ga je profilisala kao majstora za tumačenje likova naizgled staloženih, zrelih i često autoritativnih, ali i sa nimalo naivnom "tamnom stranom" koja izvire na površinu u konfliktnim situacijama ili turbulentnim emotivnim odnosima, prouzrokujući uglavnom tragične rasplete.

"LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE PTT" - INSERT

Izvor: YouTubeU tom periodu procvata YU kinematografije (1967-70) Aligrudić je sve češće angažovan kao filmski glumac, po pravilu u sporednim ulogama. Glumi u antologijskim ostvarenjima Pavlovića i Žilnika, prvo u (tada zabranjenoj) "Zasedi", a odmah zatim i u "Ranim radovima", pobedniku berlinskog festivala 1969. godine. Uporedo snimajući filmove, Aligrudić se oprobao i na televiziji - jedan od najinteresantnijih projekata koje je obeležio svojom igrom bio je "Prijateljstvo, zanat najstariji", polueksperimentalni, satirični film po tekstu Brane Crnčevića, sjajno režiran i odglumljen:

"PRIJATELJSTVO, ZANAT NAJSTARIJI" - INSERT

Izvor: YouTubeSredinom sedamdesetih godina Aligrudić je već afirmisan glumac koji se pojavljuje i u brojnim TV serijama - "Majstori", "Pozorište u kući“ ili recimo, "Otpisani". U filmu "Povratak otpisanih" glumio je druga Selju, jednog od partizanskih oficira pretpostavljenih Prletu i Tihiju. Na red dolazi uloga komandira milicije u drami "Specijalno vaspitanje" (1977), dok u "Mirisu poljskog cveća" igra inspektora u civilu. I kasnije će Slobodan često tumačiti likove koji su ili uniformisani, ili su na neki sličan način povezani sa zakonom i birokratijom. Na primer, u filmu "Kraljevski voz" glumio je policajca, u Karaklajićevoj "Erogenoj zoni" takođe igra milicionara. U Radivojevićevom "Dečku koji obećava" (1981) Aligrudić je ponovo u radnoj uniformi - ovoga puta u belom mantilu, kao psihijatar. Sve su ovo bile glumačke minijature, kratka ali efektna pojavljivanja; Aligrudić je bio kao nekakav začin bez kojeg bi film, doduše, mogao da se snimi ali bi bio "bljutav".U famoznoj TV seriji "Velo misto“ Aligrudić je dočarao gordog majora srpske vojske koja pri kraju Prvog svetskog rata ulazi u Split i veći deo Dalmacije; u Šijanovom "Ko to tamo peva" igrao je strogog kraljevog poručnika koji regrutuje Miška u armiju; u Šotrinom najuspelijem filmu, melodrami "Idemo dalje", Slobodan je tumačio školskog nadzornika; u "Varioli veri" Gorana Markovića bio je drug Vlada, čovek od funkcije i uticaja; u prethodnom Markovićevom filmu, "Nacionalnoj klasi", igrao je druga Radoja, funkcionera u Auto moto savezu koji prodaje na aukciji famozne "Alpine". U seriji "Više od igre" bio je policijski agent...

Početak osamdesetih obeležila je uloga oca u filmu "Sjećaš li se, Dolly Bell" (1981), nostalgičnoj priči o odrastanju i sazrevanju momka iz sarajevskog predgrađa. Aligrudić se bez poteškoća nosio sa čaršijskim akcentom, tumačeći nezaboravnog Mahu, autoritarnog muža i oca trojice dečaka koje, sa promenljivim uspehom, pokušava da vaspitava u duhu dijalektičkog materijalizma:

"SJEĆAŠ LI SE, DOLLY BELL" - INSERT

Izvor: YouTubeSaradnja sa Emirom Kusturicom i scenaristom Abdulahom Sidranom pokazala se kao pun pogodak - „Dolly Bell“ je na festivalu u Veneciji ovenčan prestižnim "Zlatnim lavom" za najbolji debitantski film, a velike zasluge za ovakav prijem kod kritike imali su i glavni protagonisti, otac i sin, tj. Slobodan Aligrudić i Slavko Štimac.

Četiri godine kasnije, Kusturica će Aligrudiću dodeliti ulogu udbaša Cekića u antologijskoj drami "Otac na službenom putu" (1985). Za Slobodana to je bila još jedna prilika da, u svom stilu, odigra ulogu agenta (tajne) policije, gradeći svoj lik sa dozom prividne ležernosti i dobrodušnosti. Međutim, drug Cekić je nepoverljiv i sumnjičav čovek koji u svakom trenutku može da se, što bi se reklo, "okrene za 360 stepeni".

Glumeći u desetinama filmova, ovakve uloge postale su Aligrudićeva uža specijalnost. Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je i neobična rola mađioničara u izvanrednoj dečjoj TV seriji "Daj mi krila jedan krug". Slobodanov angažman na televiziji zaokružen je ulogom zadrtog Kosketovog oca u izvanrednoj seriji "Sivi dom" Darka Bajića.


Uprkos tome što u svojoj karijeri nije ostvario veliki broj pozorišnih uloga, Aligrudić je, po opštem mišljenju, jedan od "sedam veličanstvenih" koji su najzaslužniji za kreiranje famoznog "ateljeovskog duha"-  zajedno sa Batom Stojkovićem, Zoranom Radmilovićem, Milutinom Butkovićem, Petrom Kraljem, Borom Todorovićem, Slobodanom Perovićem i Taškom Načićem bio je nosilac nekih od najupečatljivijih rola na daskama "Ateljea 212" tokom sedamdesetih godina prošlog veka, pružajući svoj doprinos u izgradnji kultnog statusa ovog beogradskog teatra.

Važio je za ćudljivog cinika prodornog pogleda, nepoverljivog i "jogunastog" ali njegov kompleksni karakter krasila je i duhovitost, potreba za druženjem i izražena slobodoljubivost, što se naročito ispoljavalo u njegovom glumačkom izrazu. Za sebe je govorio da jeste svojeglav i preke naravi ali da to njegovi najbliži tretiraju kao deo njegovog temperamenta, a u duhu one "niko nije savršen". Sa roditeljima, suprugom Ljubinkom i sinom Milošem živeo je u stanu u beogradskoj ulici Cara Dušana i važio za "glavu kuće".

Slobodan je tumačio različite likove uvek na neki svoj, neponovljiv način, baš kao što su to činili, recimo, Zoran Radmilović i Bata Stojković. Upravo ta osobenost, individualnost učinila je da pomenuti glumci istovremeno imaju i svoje obožavaoce ali i one kojima su išli na nerve jer im jednostavno nisu "legli". Takva šarolikost u odnosu publike prema njima osobina je samo vrhunskih umetnika, beskompromisnih i autentičnih, kao što su to bili, na primer, Lorens Olivije, Marlon Brando ili Orson Vels.

Aligrudić je glumio u više od 40 igranih filmova, ne računajući brojne TV drame, serije i specijalizovane igrane emisije (npr. u okviru dečijeg programa RTV Beograd).Slobodan Aligrudić se u slobodno vreme bavio lovom (u filmu "Kad budem mrtav i beo" sa zadovoljstvom je prihvatio da uzme karabin i lovački šešir, pošto je njegov lik, upravnik Milutin, takođe lovac). Ipak, kolege lovci za njega su pričali da je u lov išao motivisan pre svega druženjem i boravkom u prirodi.

Slobodanova smrt došla je iznenada, nanoseći nenadoknadiv gubitak jugoslovenskom glumištu. Umro je današnji dan (13. avgust), tokom boravka na godišnjem odmoru u Dalmaciji, pre tačno 30 godina.

Zahvaljujući filmskoj umetnosti, njenoj dragocenoj osobini da slikom i zvukom zabeleži životne priče i njihove protagoniste, Slobodanov talenat i glumačko umeće žive i danas, obogaćujući našu stvarnost, sadašnju i buduću.

--------------------------------------

SVE KOLUMNE MLADENA NIKOLIĆA

Povezano

Sve vesti