• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Dobri fiskalni rezultati Srbije

Izvor Tanjug

Šef misije MMF-a Džejms Ruf ocenio je da program MMF-a u Srbiji donosi dobre rezultate i istakao kako je MMF revidirao rast BDP-a Srbije na 0,5 odsto jer očekuje da će se taj rast u narednom periodu

  "Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti",rekao je Ruf.

On naglašava da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan.

"MMF je revidirao najvišu projekciju rasta BDP na 0,5 odsto i očekujemo da će se u srednjoročnom periodu taj rast ubrzati. To će naravno zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funksionisanje ekonomije", naglasio je Ruf.

Misija MMF-a je, kako je dodao, postigla dogovor sa vlastima Srbije na nivou tima, a u vezi sa drugom revizijom aranžmana sa Srbijom i precizirao da to sada treba da odobre i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF.

"Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji u vezi sa dogovorenom politikom biti objavljeni na našem veb- sajtu", istakao je Ruf.

Ponavlja kako su fiskalni rezultati dobri i da je poboljšana naplata prihoda, dok su investicije u zemlji niže nego što je očekivano.

"Video sam da postoji zajednička odlučnost u zemlji da se reše problemi sa kojima se Srbija suočava već duži niz godina", rekao je Ruf i dodao kako su u prvoj polovini 2015. godine fiskalni rezultati dobri, a da je deficit niži od projektovanog, "uglavnom zbog poboljšane naplate prihoda, ali i zbog nečega što je manje dobrodošlo, a to su javne investicije koje su niže od projektovanih".

Najavio je da će sledeći put Misija doći u reviziju u novembru 2016. godine i da će se tada razgovorati o tome u kojoj meri će moći trajna povećanja prihoda da se koriste za neku "malu dodatnu potrošnju u 2016".

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da su razgovori sa MMF uspešno završeni, da su rezultati dobri, a ekonomija raste.

"Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih fiansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo od recesije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije", podsetio je Vujović.

Primetivši da je "neko samo pre godinu dana govorio da ćemo to ostvariti za 12 meseci, verovatno bismo mislili da boluje od hroničnog optimizma", a onda ocenio da je danas to realnost i da se danas okrećemo narednim zadacima.

"Mnogo smo se trudili, mnogo smo postigli, ali najteži zadaci u strukturnim reformama tek predstoje. Treba završiti privatizaciju preduzeća koja se nalaze u Ageniciji za privaticiju, treba promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i reformisati državu samu", naveo je Vujović.

Guvernerka NBS Jorgovanska Tabaković izjavila je da Srbija pronalazi svoj put u nastojanjima da bude zemlja uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti, konkurentske privrede i društvenog napretka.

Tabakovićeva je, na konferenciji za novinare povodom druge revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, naglasila da očekuje da ocena o dobrom pravcu Srbije biti potvrđena i od strane borda te institucije kroz pozitivnu ocenu.

Prema njenim rečima, razgovori sa MMF, koji nikad nisu laki, sada bili konstruktivni, sveobuhvatni i svrsishodni i rezulatat toga postizanje načelnog dogovora u svim oblastima.

Ističe kako očekuje da uz dobru saradnju NBS, vlade i ostalih organa aranžman sa MMF-om bude uspešan i zaključuje da kao što Evropa izlazi iz najteže finanasijske krize tako tako i Srbija nalazi svoj put u najizazovnijim uslovima.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Cirkus MMF i naši artisti, u bankrot misiji! Pirane NWO!

FAKE

Naročito frizurica i jorgovankina plata.

Pravdoljub

Znate ono kad zelenas pomazi po glavi propalog jadnika, kome je pozajmio pare pod ogromnom kamatom, i kaze mu- Bravo, dobro ti ide, samo tako nastavi. E, to vam je ova bajka o tkzv. saradnji sa MMF.

special image