Niš: Pacijentu dali pogrešnu krvnu plazmu

Autor:

Inspekcija Ministarstva zdravlja i nadležni iz niškog Kliničkog centra angažovani su na vanrednim kontrolama u Klinici za gastroenterologiju, na kojoj je jedan pacijent primio krvnu plazmu pogrešne krvne grupe.

2
A- A A+

Tridesetogodišnji Nišlija na Klinici za gastroenterologiju primio je krvnu plazmu pogrešne krvne grupe a ne krv, kako je objavljeno u medijima, saopštio je Klinički centar u Nišu navodeći da pacijent nije vitalno ugrožen.

U Zavodu za transfuziju krvi u Nišu ne poriču da je pre mesec dana umesto plazme krvne grupe A na kliniku poslata krvna grupa B i navode da je pokrenut disciplinski postupak protiv tehničara i lekara. Po nalogu ministra zdravlja, zdravstvena inspekcija je danas proveravala obe zdravstvene ustanove u Nišu.

Pacijent se i dalje se nalazi na Klinici za gastroenterologiju, gde se zbog hroničnog oštećenja jetre leči još od 2007. godine, navodi RTS.

Direktor te klinike Aleksandar Nagorni navodi da iako je u međuvremenu imao zapaljenje pluća, pogrešna plazma nije uticala na njegovo zdravstveno stanje.

"Naglašavam da pacijent ni u jednom trenutku, od prvog dana hospitalizacije do današnjeg dana, nije bio vitalno ugrožen", rekao je Nagorni.

Zbog pogrešno izdate plazme tehničar Zavoda za transfuziju Dejan Radosavljević dobio je upozorenje pred otkaz i premešten na drugo radno mesto dok je dežurni lekar Predrag Đorđević kažnjen novčano. On kaže da je istog dana grešku primetio i otišao kod pacijenta.

"Pacijentu ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo zdravstveno stanje pre svega zato što se radi o plazmi a ne o eritrocitima, za koju nismo ni u kakvoj obavezi da radimo dodatne provere pre izdavanja, kao za crvena krvna zrnca i zbog toga što je količina zaista mala", kaže Predrag Đorđević iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

Vršilac dužnosti Zavoda za transfuziju krvi u Nišu Vesna Knežević smatra da je sve to hajka protiv Zavoda koju vodi bivše rukovodstvo.

Zavod za transfuziju krvi u Nišu nije u sastavu Kliničkog centra gde su, takođe, preduzete mere.

"Uveden je vanredni stručni nadzor na Klinici za gastroenterologiju da se vidi da li je bilo greške u slučaju prijema materijala od strane lekara Kliničkog centra", rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu.

Rad obe ustanove tokom dana proveravala je i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja.

Povezano

Sve vesti