Kako izlečiti migrenu u deset koraka

Autor:

Bol koji izaziva migrena može da bude nepodnošljiv.

2
A- A A+

  Ukoliko patite od migrene, onda znate da posledice usled bola poput gubitka vida, osetljivosti na svetlo i povraćanje, mogu da vas onesposobe da funkcionišete i do 72 sata.

Evo deset saveta, koji vam mogu pomoći:

1. Uočite počinjanje migrene na vreme

"Mnogi ljudi ne shvate da ulaze u trenutak kada će dobiti napad migrene sve dok nisu već u poodmaklom stadijumu napada, pa onda uzmu lek protiv bolova prekasno", ističe doktorka Sju Lipskomb.

Ona savetuje da se vodi dnevnik osećanja, simptoma, čak i potrebe za određenom hranom na dan kada vam se dogodio napad migrene, što vam može pomoći da ubuduće predvidite kada će vam se dogoditi.

2. Upoznajte vaše okidače

Stres, dehidratacija, preskakanje obroka, određena hrana i hormonske promene su sve aspekti koji mogu pokrenuti migrenu.

3. Pridržavajte se određene rutine za spavanje

Mnoge migrene i bolovi u glavi mogu biti pokrenuti iznenadnim promenama u vašem paternu spavanja - previše sna može biti jednako loše po vaše zdravlje, kao i premalo. Držite se rutine, što je više moguće, uključujući i vikendom.

  4. Držite lek protiv bola uvek pri ruci

"Imajte na umu da većina lekova za migrene i glavobolje ima ograničenje u tome koliko možete da ih uzmete odjednom. Ukoliko vam bol ne prođe ni nakon par dana, porazgovarajte sa vašim apotekarom ili lekarom", savetuje Lipskomb.

5. Redovno vežbajte

Pokušajte da makar tri do četiri puta nedeljno vežbate po 30 minuta.

6. Pijte mnogo vode i izbegavate previše kofeina

Preporučuje se da pijete dve litre vode dnevno i da izbegavate pića sa velikim procentom kofeina, poput kafe, čaja i koka-kole.

7. Ograničite konzumiranje alkohola i ostavite cigarete

"Ovo može da zvuči kao previše očigledno, ali često postoji veza između pušenja, alkohola, migrena i užasnih glavobolja", upozorila je doktorka.

  8. Probajte akupunkturu

Akupunktura je vrlo poželja kao vid lečenja od migrena. Pre nego što odete kod nekoga, raspitajte se da li ima dobre preporuke u tome šta radi.

9. Izbegavajte dodatke u hrani i hemije koje mogu izazvati migrene

Ovo podrazumeva stvari poput tiramina, sastojka koji se prirodno može naći u starom siru, crnom vinu i alkoholu.

10. Izdvojite vreme za sebe ukoliko osećate da ste pod stresom

Uputite se u dužu šetnju, ugađajte sebi, idite na jogu ili čas meditacije - radite stvari koje vas opuštaju!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti