• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neto devizne rezerve Srbije ostaju stabilne

Izvor MONDO/Tanjug

Devizne rezerve Srbije, kada gledamo njihove neto iznose, su stabilne i krajem septembra su bile na nivou iz avgusta a na godišnjem nivou na nivou od prošlog septembra.

  NBS:Devizne rezerve u septembru 10,5 milijadi evra Izvor: MONDO/podaci NBS

Izvor: MONDO/podaci NBS

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 8,48 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva komercijalnih banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Kada se gledaju ukupne devizne rezerve, one su na kraju septembra iznosile 10,5 milijardi evra, čime je obezbeđena pokrivenost novčane mase (M1) od 279 odsto, kao i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Nivo od 10,5 milijardi evra je za 98,9 miliona evra manji u odnosu na prošli mesec, saopštila je danas centralna banka.

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 102,8 miliona evra, a ostali prilivi iznosili su 78,1 milion evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima u iznosu od 170,7 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,3 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 14,6 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine, dok su ostali odlivi iznosili 13 miliona evra neto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 366,8 miliona evra i bio je za 246,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,9 milijardi evra.

Dinar je u septembru nominalno aprecirao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 80 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, navedeno je u saopštenju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleks

Samo priče kako je bolje, price o milonima i milijadama, a narod ne može kraj meseca da dočeka. Za protekle dve godine, koliko se plasiraju ovakve vesti, Srbija bi ekonomski trebalo da stoji rame uz rame sa Švajcarskom. Međutim AV AV AV i narod je prolajao.

special image