• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne uzimajte račune bez četiri ocila!

Izvor MONDO/Tanjug

Građani sve više prijavljuju izdavanje lažnih fiskalnih računa, pa u Poreskoj upravi objašnjavaju kako razlikovati ispravan od neispravnog fiskalnog isečka - po znaku ocila na donjem delu računa.

 Fiskalni račini - kako izgledaju oni ispravni

"Fiskalni račun najlakše je prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri očila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa. Pored toga, fiskalni isečak mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta”, rekli su Tanjugu u Poreskoj upravi.

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, kako dodaju, nije sporno, ali ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost dobije fiskalni isečak koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta.

 Predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, najviše su zastupljeni u ugostiteljskim objektima.

Takvo objašnjenje poreznici su ponudili, budući da se pokazalo da građani, dva meseca nakon aktiviranja “poreskog alarma”, najčešće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa i izdavanje lažnih računa.

Na specijalnom portalu Poreske uprave građanima je omogućeno da i tim putem prijave obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati, navode u Poreskoj upravi.

Probleme sa izdavanjem fiskalnih računa na svojoj koži osetili su i čitaoci Monda. Podsetite se te priče.

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HitmanSRB

@Djordje: Dečače moj dragi, imaš ti još mnogo toga da učiš i puno da se mučiš. Ja nisam trošio firmine pare, nego svoje, razlika je samo u tome što sam tražio gotovinski račun kako bi i fiskalni bio izdat. A firmi dobro dođe da opravda nešto gotovine i knjiži tu stavku na reprezentaciju firme. Kao i kada uzimam gorivo sebi, gotovinski uzmem za firmu. Činim firmi dobro, a i državi. Ja sam svoju picu/benzin lepo i uredno platio, firma pravda gotovinu, država dobije svojih 20%. Kao što rekoh, caru carevo, meni moje, Bogu Bogovo. Kraj priče i tu nema polemisanja.

62

da nisu inspektori korumpirani bilo bi sve ok. sad nešto otkivaju a gde su bili pre

Akis

A ocila su 3d hologrami pa ne mogu da se falsifikuju?

special image