• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobijate li i vi u kafiću ovakav "račun"?

Izvor mondo.rs

Svima dobro osim državi, moglo bi se na prvi pogled reći videći ovu fotografiju kao još jedan od mogućih primera "snalaženja" ugostitelja.

Čitaoci MONDO-a su pre godinu dana upoznati sa novom modom "međuračuna", kojima se preko fiskalnih kasa izbegava plaćanje poreza na promet odnosno dodatu vrednost (PDV).

Sada nam je čitalac iz Sremske Mitrovice poslao sliku pravog računa iz kafića. Na njemu se, crno na belo, vidi da ne da nije plaćen PDV nego te stavke uopšte nema na fiskalnom isečku.

Vest je izazvala brojne komentare čitalaca. Oni malo bolje upoznati kažu da je verovatno reč o novom kafiću koji (još) nije u sistemu PDV-a jer ima mali pormet, dok drugi navode slične ili još gore primere "računa" koji se čak isisuju olovkom.

Kafedžije verovatno misle da se tu niko neće posebno potresati i "cimati" inspekciju jer cene da je i u interesu mušterije da plati 20 odsto manju cenu.

U navedenom slučaju, ako se stvarno ne radi o varijanti "van PDV-a", mušteriji je "ušteđeno" nekih 120 dinara, koliko bi trebalo da je račun veći sa porezom.

Da li nam zaista prija ovakva i slične "uštede" na porezu najbolje vidimo kada vidimo kakve su nam ulice i putevi, kako je stane u Domovima zdravlja, školama…, ili koliko su zakinute penzije.

Do te neke prve prilike da se potvrdi srpska svakodnevica – Poreska je na potezu.

Komentari 104

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

x

vlasnik lokala pored mog fakulteta preko 20 puta je fiktivno otvarao i zatvarao lokal da ne bi bio u sistemu PDV-a u stvari nista sem imena lokala se nije promenilo. Ali on je clan stranke i moze mu se da ne placa porez drzavi

Bivsi Konobar

A bas ce tih 20% da ode na skole, bolnice, puteve......otice u dzepove vlastodršaca!!!

71

Na splavu Srpska brvnara sam platio dve rakije sljive 0,33 i dva tocena piva zajecarska 880 dinara naravno sa laznim racunom a kazu da su ih pretresli i sve ok. Udju insoektorima 500 evrica i naravno sve je okej.

special image