Italija traži od Srbije Geringove slike

Autor:

Italijansko državno tužilaštvo u Bolonji zatražilo je od Srbije da vrati osam slika koje je Jugoslavija 1949. godine dobila kao ratnu reparaciju na ime štete pretrpljene od nemačkih nacista, italijanskih fašista i drugih okupatora.

12
A- A A+

Dela su u Narodnom muzeju u Beogradu, čiji je dugogodišnji kustos Nikola Kusovac rekao da su odštetu Jugoslaviji za umetnine koje su u njoj opljačkane i nisu vraćene dodelili organi američke okupacione uprave u Nemačkoj, koji su posle 1945. godine upravljali Sabirnim centrom u Minhenu, u kojem je čuvano zaplenjeno umetničko blago koje su nacisti opljačkali širom Evorpe.

Kusovac je naveo da su pet od osam slika, koje sada traži Italija, slike koje je maršal Trećeg rajha Herman Gering kupio 1941. godine od jedne italijanske porodice, uz posredovanje antikvara.

"Malo je čudno da se sad kao italijanska nacionalna baština potražuju slike koje je legalno kupio Gering 1941. godine u savezničkoj fašističkoj Italiji", naveo je Kusovac, ocenjujući da "izgleda da neko želi da izbriše činjenicu da je Italija do 1943. godine bila članica sila osovine".

On je rekao da je Jugoslavija 1948. godinu dočekala kao jedina zemlja koja je imala potraživanja za opljačkano umetničko blago, a nije dobila ništa iz riznice u Minhenu, iz koje su se namirile prvo velike sile.

Pri tome su jugoslovenske stručne komisije još 1945. godine popisale i zapadnim saveznicima predočile ogroman broj nestalih umetničkih dela, gde je, kako navodi Kusovac, prvo predstavljena imovina opljačkana od Jevreja, a tek potom od Srba.

Amerikanci su promenili stav prema Jugoslovenima tek posle sukoba Tita i Staljina, pišu "Novosti".

Povezano

Sve vesti