Božićna liturgija u Sabornoj crkvi

Autor:

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, a patrijarh Irinej služio je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.


Pored velikog broja vernika, liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković.

Liturgiji su prisustvovali i  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević,  predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, proslavljeni košarkaški as Dejan Bodiroga...

Nakon službe, starešina Saborne crkve, protojerej stavrofor Petar Lukić, čestitao je vernicima Božić uz pozdrav "Mir Božji - Hristos se rodi".


On je pročitao Božićnu poslanicu patrijarha Irineja u kojoj se navodi da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Navodi se i da su se ljudi danas udaljili i otuđili od boga, ali i međusobno, kao i da češće psuju boga nego što ga slave.

"U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu decu i svetosavsku braću i sestre širom sveta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se sa Bogom i međusobno i budimo deca Božja i Narod Božji", navodi se u poslanici.

Obeležavanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

U Božićnoj poslanici poglavar SPC je poručio je da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vernici se pozdravljaju sa rečima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".
Posle 40 posnih dana, danas je prvi ''mrsni'' dan.

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sve vesti