Domaćica Snežana Ješić iz Valjeva, na Kalenić pijaci u Beogradu prodaje badnjake. Posavetovala nas je da obavezno zapalimo barem jedan listić iz "buketa", kad već nemamo uslove u gradu da na granama badnjaka spremimo ručak za Božić. 

Ona nam je, takođe, dala i recept za česnicu koja se pravi u njenom kraju:

 Sastojci:

- pola litre vode

- pola kilograma brašna

- pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode

- šećer "na vrh" kašičice

- malo soli i ulja

- i novčić naravno!

Način pripreme:

Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi.Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih - oko 40 minuta.

Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike.

Kako bi proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa - gotova je!

Česnica može i ne mora da se ukrasi, a novčić je obavezan jer simbolizuje dar novorođenom Hristu, a onaj ko ga pronađe imaće sreće tokom cele godine.

Novčić domaćica ubaci u testo još u prvoj fazi mešenja, pre nego što nadođe. Takođe - nema nameštanja i pamćenja! Novčić treba da pripadne onome ko na njega "nabasa", a ne unuku kome baka krišom podmetne, na primer.

Osim novčića, u nekim krajevima ubacuje se i zrno pšenice, da sve napreduje, ili grančica drena, za zdravlje.

Česnica se jede se za vreme božićnog ručka, a ne seče se već se lomi rukama.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.