Severnokorejci na ulicama slave H-bombu

Autor:

Desetine hiljada severnokorejskih vojnika i civila okupile su se danas na trgovima i u salama Pjongjanga kako bi u organizaciji države masovno proslavili nuklearnu probu ali i Kimov rođendan.

27
A- A A+

Ljudi su plesali na ulicama a državni mediji javljaju da su proslavama prisustvovali visoki članovi državnog rukovodstva uključujući premijera Pak Pong Jua.

Izvor: Youtube

Najviše građana, oko 100.000 prema procenama državnih medija, okupilo se na trgu nazvanom po Kim Il Sungu pokojnom osnivaču zemlje i dedi sadašnjeg lidera Kim Džong Una.

"Oduševljeno slavimo istorijski nacionalni događaj uspešno izvedene prve probe hidrogenske bombe," pisalo je na transparentu ispod koga su stajali vojnici.

Još nije poznato da li je proslavama prisustvovao i Kim,

Zvanični Pjongjang je pre dva dana saopštio da je izveo svoju prvu uspešnu probu minijaturne hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno od nezavisnih izvora, ali su usledile osude sa svih strana sveta, uključujući i UN.

Zapadni komentari su bili i da je Kim Džong Un nukelarnu probu poklonio sebi za za rođendan.

Naime, sevrnokorejski diktator je rođen na današnji dan, 8. januara 1983. godine, tako da su se proslave na ulicama zbogfdno poklopile sa rođendanom "Velikog vođe".

Povezano

Sve vesti