Vučić: Politika Angele Merkel nema alternativu

Aleksandar Vučić istakao je da Srbija neće graditi nikakve ograde na svojim granicama, jer one mogu samo da uspore, ali ne i da zaustave migraciju. Situacija je zastrašujuća, kaže srpski premijer.

91
A- A A+
merkel i vučić, angela merkel, vučić Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Vučić je u dve novine ovih dana, u intervjuu nemačkom dnevniku "Cajt" (Zeit) i autorksom tekstu za beogradski nedeljnik "NIN", kazao da podržava u potpunosti politiku prema izbeglicama nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Čuo sam u poslednje vreme mnogo kritike na račun Merkelove, čak i uvrede. To je nepravedno i pogrešno. Merkelova visoko drži evropske vrednosti i u potrazi je za evropskim rešenjem. Mnogi Evropljani su ispružili ruku kada se radilo o primanju novca, a sada ne žele da dele troškove, što je loše", naglasio je Vučić ua "Cajt".

On je kritičare Angele Merkel pitao šta oni nude nude, primetivši da sigurno neće ni pomoći, jer ne postoji alternativa njenoj politici.

"Ja svakako nisam čuo razumne predloge", naveo je Vučić.

Premijer Srbije je naglasio da je potrebno sveobuhvatno evropsko rešenje, kojem teži Merkelova.

Takvo rešenje je, priznao je, teško postići, jer nisu svi na istoj strani, što je neophodno da bi se postiglo rešenje.

Upitan da li izbeglička kriza može da destabilizuje države zapadnog Balkana, Vučić je rekao da se uvek brine o stabilnosti regiona, dodajući da je tome da region ostane miran u mnogome doprinela Merkelova.

Istovremeno je istakao da je Balkan bio i ostao težak region, u kojem je izbio Prvi Svetski rat, što se ne sme zaboraviti.

"Zbog toga uvek imam u vidu opasnost od moguće destabilizacije", naglasio je Vučić podsećajući da je tokom leta došlo do žestoke rasprave između Srbije i Hrvatske u vezi izbeglica.

"I u smirivanju stanja tada je važnu ulogu imala upravo Merkelova", zaključio je premijer.

U DAVOSU POLITIKA UMESTO ROBOTIKE

Glavna tema Svetskog ekonomskog foruma trebalo je da bude četvrta industrijska revolucija, digitalizacija i robotika, ali je politika ovaj put pobedila, navodi se u autorskom tekstu premijera Srbije Aleksandra Vučića za NIN o boravku u Davosu, gde je pitanje izbeglica bilo glavna tema.

U ekonomiji - na svojoj teritoriji

Vučić je podsetio i da panel na kojem je pričao o ekonomiji. Tu sam na svom terenu. Nema pitanja bez odgovora, nema straha i ima jasnih rezultata. Džim Kim, šef Svetske banke ih potvrđuje. Kristin Lagard, šefica MMF je već prijatelj. Reforme su joj omiljena tema, naveo je Vučić. Priznajem, nisam navikao, čak mi i malo fali, umesto prijatelja koji nas hvale i podržavaju, oni naši drugari koji tvrde da samo đavo radi po ceo dan i oni koji bi da zabrane Beograd na vodi, ukinu Er Srbiju, preoru puteve, oteraju investitore, poručio je Vučić.

"Izbeglice. Pitanje bez odgovora. Ili ga bar Evropa još ne zna... Prvi put od početka izbegličke krize osećam izvestan strah. I prepoznajem ga i kod kolega sa kojima, ubrzo po dolasku u Davos, učestvujem na panelu 'Od migracija do integracija'", napisao je Vučić.

Evropa je i dalje zbunjena, uplašena čak i sopstvenom humanošću - otuda napadi na Angelu Merkel.

A milioni stoje pred njenim vratima. Za sada samo stidljivo kucaju. Šta će biti kad ih, bez pitanja, jednostavno otvore i uđu - niko ne zna, ocenio je Vučić.

"Davos posle toga brzo spava. Ja razmišljam - u gostima vam je dete izbeglice. Postalo je premijer i pozvali ste ga ovde. Znate li koliko je to miliona koraka", upitao je Vučić.

Sve vesti